Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nemocnice musí nové nakažené hlásit koordinátorům už do hodiny

Nemocnice musí do systému koordinace péče nově hlásit nově přijatého s covidem-19 do hodiny. Dosud to musely podle nařízení ze 24. března dělat jednou denně. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Nové případy hlásily nemocnice každý den do 10:00 ráno, do hodiny jen nové vážné případy a zhoršení stavu vyžadující intenzivní péči.

"Hlášení, které tady bylo, bylo limitováno dobou 24 hodin. Dnes požadujeme, aby se veškerá hlášení, která se týkají přijetí pozitivního pacienta do zdravotnického zařízení, přijetí pacienta v těžkém stavu, který vyžaduje léčbu na ventilátoru nebo ECMO, hlásila do hodiny. A podobně pokud dojde ke zhoršení stavu," uvedl ministr na webu. Nové mimořádné opatření ministerstvo zveřejnilo na webu.

"Tato hlášení jsou nutná, abychom byli schopni operativně řídit kapacitu celého systému prakticky v online režimu," sdělil Prymula. Data o kapacitách intenzivní péče mají nemocnice i veřejnost k dispozici každý den. Ze soboty ukazují, že je aktuálně volných asi 24 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních nemocnic a 47 procent přístrojů na plicní ventilaci.

Národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý ve zprávě k datům o kapacitách uvedl, že dnes by měl začít fungovat také Národní dispečink lůžkových kapacit, který by sledovat i kapacitu ostatních lůžek, nejen těch pro intenzivní péči.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, vláda, hospodářství, koronavirus, nemocnice, intenzivní péče, Roman Prymula, ANO 2011, Vladimír Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice musí nové nakažené hlásit koordinátorům už do hodiny  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.