Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Vláda schválila nouzový stav. Omezení se dotknou škol, kultury i sportu

Vláda dnes schválila přijetí nouzového stavu. Ten začne platit od pondělí. Důvodem jeho navržení, je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (ANO) nutnost zavedení opatření, která pomohou zastavit raketový růst počtu nakažených. Vláda tak od příštího týdne nejspíš omezí výuku na školách, kulturní i sportovní akce. Nouzový stav by měl platit měsíc.

Nouzový stav platil v Česku kvůli epidemii koronaviru už na jaře. Nyní ho potřebuje resort zdravotnictví i proto, aby mohl zapojit do práce spojené s covidem studenty medicíny. Mnoho zdravotníků je v karanténě. S nemocí covid-19 je nyní hospitalizováno 976 lidí, 173 lidí je na jednotkách intenzivní péče, 111 na umělé plicní ventilaci a jeden na přístroji ECMO, tedy na mimotělním oběhu.

„Abychom mohli využít i další posily, tak zase potřebujeme nouzový stav. Chceme zapojit mediky z lékařských fakult zejména z posledních ročníků, a pro to, abychom to mohli učinit a mohli jim vyhlásit pohotovost, tak zase je nutný nouzový stav,“ řekl dnes při interpelacích ministr zdravotnictví.

Všechna utkání fotbalových a hokejových lig mají být od příštího týdne tedy zcela bez diváků. Takových zápasů se může zúčastnit maximálně 130 osob.

Kvůli šíření koronaviru chce ministr omezit vnitřní aktivity maximálně na 10 lidí, venkovní na dvonásobek. 

Omezení se nijak nedotknou obchodů. „Obchody nebudou žádným způsobem postiženy,“ dodal Prymula.

V kultuře budou zrušeny koncerty, operní a muzikálová představení, protože prostřednictvím zpěvu se podle ministerstva zdravotnictví vir šíří intenzivně. Opatření se nebude vztahovat na filmová představení, činohru nebo balet. Stejný režim má platit pro církevní obřady.

Plánované omezení počtu účastníků svateb na 30 lidí bude platit až od 19. října, oznámil Prymula. „U svateb bude limit 30 osob, ale dáváme tady poměrně dlouhý odklad. Nastane to až od 19. října, aby se na to mohli lidé připravit,“ vysvětlil.

Vyhlášení nouzového stavu se opět dotkne také školáků. Střední školy v okresech, které mají na epidemiologickém semaforu červenou a oranžovou barvu, zavedou od pondělí na dva týdny výuku na dálku. V ostatních školách se v hodinách hudební výchovy nebude moci zpívat a místo tělesné výchovy budou žáci chodit na procházky.

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz | Zdroj ČTK, vlada.cz

Štítky nouzový stav, koronavirus, Roman Prymula, vláda, ANO 2011, COVID-19, pandemie covidu-19, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

Dejte si říci. Lidské tělo je spontánním řádem jako všechno to, co drží pohromadě a ten vykazuje jako vždy a všude, sebepořádací, sebezáchovné a seberegulační účinky a vlastnosti. Ty tady nazýváme imunitním systémem. V případě coronaviru ho stačí zapnout, tedy iniciovat, včas. On sám zasáhne a tělo ochrání. Jenže musí být spuštěn právě včas, na tom záleží nejvíce, pokud možno dokonce v předstihu tak, aby vetřelce rozpoznal a zlikvidoval, tedy nenechal namnožit. Nejjednodušší možností je tělo ohřát zvenčí všemožnými způsoby okamžitě, kdy "něco není v pořádku" nebo "něco na mě leze", jak se říká, a ono samo řekne po asi hodinové exekuci dost.Tohle máte, ne musíte, prezentovat, máte-li mít zásluhu na ukončení pandemie... Dzp.

Čtvrtek, 1. října 2020, 09:14Odpovědět

FOTO: Vláda schválila nouzový stav. Omezení se dotknou škol, kultury i sportu  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.