Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od čtvrtka by se mohly v Česku otevřít další obchody

Od čtvrtka by se mohly v Česku otevřít podle premiéra Andreje Babiše (ANO) další druhy obchodů, pokud to vláda schválí a hygienici ve středu s ohledem na vývoj epidemie koronaviru povolí. Prezident Miloš Zeman se kvůli šíření nákazy postavil v souladu s vládou proti rychlému rušení jejích opatření, v platnosti by podle něj měly zůstat nejméně měsíc. Zeman zkritizoval opozici i EU, která podle něj v krizi selhala.

Zjištěných případů koronaviru v Česku od sobotního večera přibylo 71, je jich 4543. O osm na 67 se zvýšil počet zemřelých s nemocí covid-19, počet uzdravených stoupl o 20 na 96.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že nezaměstnanost v březnu zůstala na únorových třech procentech. Její úřad v pondělí v souvislosti s epidemií spustí program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, v jehož rámci mohou firmy postižené pandemií žádat stát o příspěvek na mzdy. Českomoravská záruční a rozvojová banka oznámila, že v programu COVID II přijala od podnikatelů postižených epidemií 5900 žádostí na bezúročné úvěry v objemu 19 miliard korun.

Aktivita vlády proti koronaviru pomohla ANO podle volebního modelu agentury Kantar CZ k nejlepšímu výsledku za posledních šest let. Vládní hnutí by v březnu získalo 34,5 procenta hlasů, zatímco vládní ČSSD zůstala na šesti procentech.

Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, prodejny a opravny obuvi, hobby markety a železářství, uvedl Babiš. Otevřeny by mohly být i sběrny surovin a kompostárny a některá sportoviště. Podle představitelů opozice vláda navrhuje rozvolňování opatření chaoticky. Otevírání prodejen by se například podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše mělo odvíjet zejména od toho, jak jsou využívány.

Zeman v rozhovoru pro server deníku Blesk podpořil postup vlády a zejména ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). V souladu s ním doporučil prodloužit stav nouze déle než do konce dubna, jak chce opozice. Prezident nešetřil kritikou vládních oponentů, například předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska označil za "počmáraného šaška". Zeman opětovně děkoval Číně za dodávky ochranných pomůcek, kritizoval naopak Evropskou unii, která podle něj v krizi selhala. V závěru pořadu vybídl k vlídnosti, laskavosti a vzájemné pomoci.

Prezident také uvedl, že se cítí zdráv a nepodstoupil proto test na koronavirus. Otestováni ale museli být z příkazu kancléře Vratislava Mynáře všichni členové prezidentova expertního týmu před jejich setkáním se Zemanem, uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Prezident také hájil to, že se účastníci setkání mohli najíst a napít, ačkoli měli roušky. Standardní oběd ale poprvé při setkání zakázal.

Okolnosti setkání, jehož účastníci navíc seděli těsně vedle sebe, byly terčem kritiky vzhledem k tomu, že vládní nařízení podobné shromažďování lidem zakazuje. Předseda Svazu měst a obcí František Lukl oznámil, že dá svou funkci k dispozici. Podle dalšího účastníka schůzky, policejního prezidenta Jana Švejdara jeho návrh, aby se setkání uskutečnilo formou videokonference, nebyl akceptován.

Zeman uvedl, že hodlá udělit státní vyznamenání epidemiologovi Romanu Prymulovi, díky jehož přístupu se epidemie v Česku podle prezidenta nerozšířila tak jako v některých jiných zemích EU. V souladu s Prymulou podpořil také uzavření hranic pro turisty na rok. Babiš doufá, že to nebude potřeba. Neztotožnil se ani se Zemanovým návrhem zmrazit růst minimální mzdy.

Maláčová v České televizi uvedla, že všichni koronavirem nakažení senioři by měli být přemístěni do nemocnic. Babiš to ve shodě s Prymulou odmítl, neboť na to nejsou kapacity. Stát pro starší pacienty s lehkým průběhem vyčlenil 329 lůžek v nemocnicích. Premiér odmítl snahu Maláčové otestovat všechny seniory. Shodl se s ní ale na tom, že testům by se měli podrobit všichni pracovníci domovů důchodců.

Babiš také oznámil, že brněnská fakultní nemocnice přijme šest nemocných s koronavirem z Francie, která je pandemií těžce postižena.

Festival Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční on-line. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webových stránek Pražského jara.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Miloš Zeman, Česko, obchod, vláda, COVID-19, Andrej Babiš, Evropská unie, ANO 2011, pandemie covidu-19, Jana Maláčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od čtvrtka by se mohly v Česku otevřít další obchody  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.