Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Evropské divizi ruské Sberbank hrozí krach kvůli odlivu vkladů

Sberbank Europe, což je evropská divize ruské Sberbank, je podle evropských regulačních orgánů v úpadku anebo jí úpadek hrozí. Oznámila to dnes Evropská centrální banka (ECB), podle které se divizi Sberbank zhoršila likvidita kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Sberbank Europe sídlí v Rakousku a tamní úřad pro finanční trhy na ni uvalil moratorium, uvedla agentura Bloomberg.

ECB přijala opatření vůči Sberbank Europe a jejím chorvatským a slovinským dceřiným společnostem, když zjistila, že banka pravděpodobně nebude v blízké budoucnosti schopna splácet závazky. Sberbank Europe měla podle svých internetových stránek na konci roku 2020 aktiva v objemu 12,9 miliardy eur (zhruba 323 miliard Kč).

Evropská divize Sberbank a její dceřiné společnosti "zaznamenaly významný odliv vkladů kvůli dopadu geopolitického napětí na pověst", uvedla ECB k situaci Sberbank. "To vedlo ke zhoršení její likvidní pozice. A v rámci bankovní unie neexistují žádná dostupná opatření s reálnou šancí tuto pozici na úrovni skupiny a v jednotlivých dceřiných společnostech obnovit," dodala.

Spojené státy minulý týden uvalily sankce na pět největších ruských bank, včetně Sberbank a VTB. Sberbank je mezi bankami, které jsou v rámci západních sankcí odpojeny od mezibankovního systému SWIFT.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Sberbank, krach, Evropská centrální banka, ruská invaze na Ukrajinu, Bloomberg, Rakousko, banka, SWIFT, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropské divizi ruské Sberbank hrozí krach kvůli odlivu vkladů  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.