Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně finišují s tunelem pro šaliny ve skále. První jízdy začnou na jaře

V brněnské Žabovřeské ulici, kde roste nový úsek dopravního okruhu, dělníci finišují se stavbou šalinového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem. Stavbu pracovníci dovybavují kabely a pokládají tramvajové koleje. Dopravní podnik očekává, že první vozy vyjedou na trať příští rok na jaře.

V moravské metropoli pracují na výstavbě nové části okruhu v Žabovřeské ulici už čtyři roky. Pro projíždějící řidiče či kolemjdoucí je jedním z největších posunů stavby dokončení půl kilometru dlouhého tramvajového tunelu. Na vybudování díla padlo jedenáct tun trhaviny a z místa stavaři odvezli téměř dva a půl kilometru krychlového horniny. Dělníci aktuálně pokládají tramvajové koleje, kabely a očekávají, že šaliny vyjedou na trať poprvé na jaře. Původně přitom měly vozy vyjet už v lednu.

Z pohledu celkového dokončení stavby platí stanovený harmonogram. Nabrali jsme pouze krátké zpoždění v tramvajové části, kde došlo na požadavek ke změně zabezpečení. Jedná se ale o dílčí záležitost, celek zůstává zachován,“ sdělil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.  

Podle generálního ředitele brněnského dopravního podniku Miloše Havránka se po otevření stavby uleví městu i cestujícím. Na původní trasu se totiž vrátí tramvajová linka číslo 1, která nyní kvůli omezení nejezdí až do Bystrce. „Počítáme, že tramvaje vyjedou poprvé v dubnu. Přesný termín ještě není známý, ale i přes všechny problémy jsme rádi, že se jednalo pouze o krátké zdržení,“ řekl Havránek. 

Stavba pokračuje

Dělníci pracují nejen v tunelu, ale také na silnici, kterou čeká rozšíření, aby se odstranil pověstný dopravní špunt. „Na stavbě pokračují práce na silniční galerii, protihlukových stěnách a zárubních zdech. Téměř hotová už je stavba provozně-technologického objektu, který bude sloužit jako velín pro řízení provozu v tunelu i galerii. Nosná konstrukce lávky pro pěší je také dokončena a nyní budeme osazovat zábradlí a pracovat na jejím napojení na navazující komunikace,“ sdělil Fiala z ŘSD, které je hlavním investorem stavby, jež skončí ke konci roku 2024.

Poselství v kapli

Na projektu se podílí rovněž Brno, které zajišťuje okolní infrastrukturu. Buduje například lávku pro pěší nebo se podílí na rekonstrukci tamější kaple svatého Antonína z Padovy, do níž vložilo společně s dalšími firmami poselství pro budoucí generace. „V listu za naše město oceňuji, že se mezi hladinu řeky a skalní masiv podařilo vklínit velkou dopravní stavbu, zlepšit stav celé lokality a v budoucnu zpřístupnit kapli i její blízké okolí lidem,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, VMO, Žabovřeská, Okruh, tunel, jaro, kaple, Tim Hamilton, Ředitelství silnic a dálnic, Markéta Vaňková, ODS, Dopravní podnik města Brna, Padova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně finišují s tunelem pro šaliny ve skále. První jízdy začnou na jaře  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.