Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hnutí STAN se po kauze Dozimetr distancovalo od Hlubučka a ve volbách vsadí na architekta Hlaváčka

Lídrem kandidátky za hnutí Starostové a nezávislí je urbanista a architekt Petr Hlaváček. Hnutí vsadilo na kandidáta, který se již od roku 2015 podílí na rozvoji města. Zatímco s předchozím vedením města měl jako ředitel Institutu pro rozvoj a plánování (IPR) spory, od roku 2018 se rozhodl přejít na druhou stranu barikády. Nejprve kandidoval za TOP 09, letos poprvé za STAN. Před komunálními volbami Drbna představuje lídry kandidátek výrazných politických subjektů, kteří budou na konci září bojovat o post primátora.

Spory s hnutím ANO kvůli Metropolitnímu plánů stály Hlaváčka místo ředitele IPR

Petr Hlaváček se narodil 31. července 1961 ve Zlíně. Vysokou školu absolvoval v Praze a na své alma mater ČVUT učí dodnes. Mezi lety 2010 a 2015 byl i jejím proděkanem pro rozvoj. Vystudoval Fakultu architektury a v tomto oboru se jako urbanista pohyboval celý život. Hlaváček založil dva ateliéry, jeden již v roce 1991 a druhý se svou ženou Magdalenou v roce 2009.

Zlínský rodák se poprvé zviditelnil svým působením v IPR, který měl na starosti zpracování Metropolitního plánu. Hlaváček, který stál v jeho čele jako ředitel, byl často kritizován hnutím ANO a v roce 2016 byl odvolán i přesto, že se za něj formou petice postavili téměř všichni pracovníci IPR.

„Praha je pro mě droga a chci, aby byla městem krátkých vzdálenosti pro všechny!“

V politice působí od roku 2018, kdy jako nestraník kandidoval za TOP 09 a stal se zastupitelem, v listopadu stejného roku pak mezi své funkce přidal post prvního náměstka primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu. Do voleb v roce 2022 poprvé kandiduje za hnutí Starostové a nezávislí.

Na druhé pozici kandidátky je Kateřina Arnotová, za ní jsou Antonín Klecanda, David Procházka a Pavla Karmelitová. Dalšími zajímavými osobnostmi na kandidátce hnutí Starostové a nezávislí jsou zakladatel platformy Donio David Procházka, zakladatel organizace Otevřená společnost Czeslaw Walek nebo ředitel Pražského jara Roman Bělor.

„Sestavil jsem tým pro útok, ne pro obranu. Starostové a zastupitelé, nastupující nová generace, matadoři kulturního světa, vědy i školství. Silný tým s vizí pro Prahu, který vnímá pohledy různých generací a skupin, staví byty pro mladé a myslí na školství, je plné kultury a vnímá vědu a inovaci jako cestu z montovny do budoucna. A z čeho mám fakt radost, je to, že v první patnáctce máme víc žen než mužů. Tohle je náš nový STAN, za kterým stojím,“ uvedl k sestavené kandidátce v tiskové zprávě Petr Hlaváček.

Na jaře hnutím otřásla korupční kauza Dozimetr

Kauza Dozimetr, která na jaře probublala na povrch, prý hnutí nepoloží. „Jednání Petra Hlubučka zásadně poškodilo pražskou značku Starostů a nezávislých a jsme si vědomi toho, že nyní bude těžké získávat znovu důvěru občanů. Máme však stále důvěru v to, že hnutí Starostové a nezávislí stojí na zdravých základech, k očištění jména hnutí budeme dělat maximum,“ vyjádřila se za hnutí STAN tajemnice Klára Neumannová.

 V korupční kauze kolem pražského Dopravního podniku dominovala postava Petra Hlubučka, který měl podle vyšetřovatelů vazby na zlínského podnikatele Redla. Bývalý náměstek primátora byl spolu s dalšími deseti osobami zadržen a obviněn mimo jiné z ovlivňování veřejných zakázek.

„Musíme se vzpamatovat ze svých problémů, chceme nepopulistickou a praktickou politiku. To jsme my, proto jsme tady. Ne problémy, ne kauzy, ne zlodějiny, ale poctiví lidé,  kteří jsou tady,“ řekl předseda STANu Vít Rakušan na posledním sjezdu hnutí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hlaváček

Štítky volby, komunální volby, STAN, Praha, Starostové a nezávislí, Petr Hlaváček, Petr Hlubuček, Akce Dozimetr, TOP 09, Drbna.cz, ANO 2011, České vysoké učení technické v Praze, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí STAN se po kauze Dozimetr distancovalo od Hlubučka a ve volbách vsadí na architekta Hlaváčka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.