Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Moravu dobývá poctivá zmrzlina z Lipůvky. Recept si výrobci přivezli z Itálie

Když se řekne Lipůvka, nejednomu řidiči vstávají chlupy na rukou. V posledních letech se však tisícová obec na Blanensku proslavuje nejen dopravními komplikacemi, ale také kvalitní zmrzlinou. Za pochoutkou stojí Tomáš Mrkos a Ivo Nádeníček, kteří rezignovali na práškové směsi a zmrzlinu vyrábějí bez umělých ochucovadel a barviv.

Tomáš a Ivo spolu tvoří ledové pochoutky už více než deset let. Dříve než se dostali ke zmrzlině, se živili odvážením automobilů indisponovaných návštěvníků hospod a klubů. Vůně vanilky a čerstvého mléka je ale časem začala lákat více než práce po nocích.

Auta proto mladí živnostníci vyměnili za zmrzlinový stroj. Brzy však zjistili, že mají zcela odlišnou představu o výrobě oblíbené pochutiny než tuzemští dovozci surovin. „Pocházíme z rodin, kde se všechno dělá po domácku a poctivě. Zabijačky, domácí zavařeniny a mléko přímo z kravína. Stejně tak jsme chtěli vyrábět naši zmrzlinu. Dodavatelé nám ale místo kvalitních surovin přiváželi pytle s namíchanými směsmi,“ vypráví Tomáš.

Všechny cesty vedou do Říma

Zklamaní začátečníci proto nastartovali auto a vydali se za zkušenostmi do Itálie, ráje zmrzlinářů. Dříve než mixéry museli oprášit matematiku a několik dní se kvůli správnosti všech postupů učili vzorečky. „Museli jsme se našprtat, jak přísady připravit tak, aby se kopečky příliš rychle nerozpouštěly nebo naopak netvrdly. Kombinovali jsme různé příchutě a na závěr jsme zkoumali svět gastro divů, například lososové nebo alkoholové zmrzliny,“ vysvětluje Ivo.

Do české kotliny se podnikatelé vrátili s cennými zkušenostmi od jižanských mistrů. Přivítala je ale tvrdá realita. Shánění kvalitních surovin bylo oříškem. „Proseděli jsme hodiny u internetu a objížděli veletrhy, než jsme našli, co jsme chtěli. Lokální ovoce dodávají sady z Nového Lískovce, mléko máme od z místních kravínů, ale například vanilkové lusky putují až z Madagaskaru," tvrdí zmrzlináři z Tomivo gelato.

Poctivost se vyplácí

Mladí podnikatelé měli po nákupu výrobních strojů hluboko do kapsy. Na sen o poctivé zmrzlině ale nezanevřeli. Stánek vyměnili za kamennou prodejnu v Lipůvce na Blanensku a nechápavé pohledy místních se časem změnily ve fronty návštěvníků lačných po řemeslných kopečcích. Největší úspěch přinesla příchuť karamelu s arašídovým máslem, za kterou zmrzlináři získali v roce 2019 ocenění mezinárodního festivalu Gelato.

Výrobci ale sází spíše na tradiční příchutě. Mezi nejoblíbenější patří čokoláda, pistácie, mango nebo jahoda. Za letním osvěžením ale nemusí lidé jen do Lipůvky. Tom a Ivo své kopečky prodávají v Brně i Olomouci. Starosti jim však dělá inflace. „Snažíme se, aby naši zákazníci pocítili zdražování co nejméně, cenu za porci jsme letos navýšili o pětikorunu. Obáváme se, co nám ale přinese podzim a rostoucí ceny energií,” svěřuje se Tomáš.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky zmrzlina, výroba, Blansko, ocenění, Lipůvka, Morava, Itálie, okres Blansko, Řím, Madagaskar, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravu dobývá poctivá zmrzlina z Lipůvky. Recept si výrobci přivezli z Itálie  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.