Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Brně brojí proti stavbě věžáku. Developer nám pokácí stoleté stromy, zlobí se

Silné emoce budí v moravské metropoli plán bytového domu u Lužáneckého parku. Proti výstavbě takzvaného mrakodrapu se postavili místní lidé, kterým vadí, že kvůli investici pokácí stoleté platany a zhorší život v lokalitě. Naději upínají k úřadům. Developer se výtkám brání a tvrdí, že ke všem krokům dostal již dříve povolení od města.

Spor mezi místními a developerem ohledně chystané výstavby u největšího brněnského parku se táhne několik let. Lidem se stále nelíbí, že stavba čtyřicetimetrového bytového domu v Lidické ulici výrazně zhorší jejich komfort. Investor sice výtkám částečně vyhověl, když snížil původní budovu o více než padesát metrů. Přesto to na zažehnání konfliktu nestačilo. Veřejnost se proti plánům znovu ozvala, když zjistila, že se kvůli věžáku pokácí staré stromy. 

Stromy ustoupí garážím

Nájemníci bytů v okolních domech se s novým konceptem nespokojli. „Bohužel návrh je stále velmi objemný a nešetrný k okolí. Navíc mu padnou za oběť významné stromy ve vnitrobloku,“ uvedl místopředseda spolku Sousedé Lužánek a evangelický farář Martin Horák, který má hned v sousedství plánované novostavby modlitebnu Blahoslavův dům.

Právě dva více než třicetimetrové platany jsou jedním z hlavních důvodů, proč sousedé proti stavbě brojí. Podle předsedkyně spolku Gabriely Stögerové mají dřeviny estetickou, ekologickou a historickou hodnotu. Jejich zachování žádá i rada městské části Brno-střed, která se ale stavebního řízení neúčastní. Přesto platany nakonec developerská firma pokácí, protože stojí v cestě garážím. 

Developer se brání

Jednatel developerské společnosti Lesan Miroslav Kachlík se ale výtkám místních brání. Uvádí, že s kácením stromů se od začátku počítalo a že celému projektu dal zelenou brněnský magistrát. "Součástí výstavby je také vybudování rozlehlé zahrady, která má chybějící zeleň plnohodnotně nahradit," sdělil Kachlík ČTK. 

Brno čeká na dopis

Zraky kritiků se nyní upírají na politiky a úředníky, konkrétně na brněnský magistrát, který může v případě nutnosti do stavebního řízení vstoupit a na městskou část Brno-střed. Její zástupci už se vyjádřili. „Nemůžeme vstoupit do stavebního řízení ale požadujeme řešení, které nenaruší charakter okolní zástavby a nezhorší podmínky nájemníků sousedních budov. Stížností se budeme zabývat na nejbližším jednání," sdělil redakci starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl

Naproti tomu brněnský magistrát se k žádné akci neodhodlal, protože otevřený dopis na radnici ještě nedorazil. "Pokud město vstupuje jako účastník do tohoto typu řízení, schvaluje jeho vyjádření Rada města Brna. Do doby, než se tak stane, nelze obsah rozhodnutí radních předjímat," uvedla Drbně Radka Loukotová z tiskového oddělení. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Spolek Sousedé Lužánek

Štítky Lužánky, Lidická, stavba, stromy, protest, strom, Brno, platan, Brno-střed, Martin Horák, Vojtěch Mencl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně brojí proti stavbě věžáku. Developer nám pokácí stoleté stromy, zlobí se  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.