Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

S obytňákem dorazil Babiš i před olomouckou radnici. Kritizoval vládu i guvernéra ČNB

Také přímo do centra Olomouce zavítal lídr hnutí ANO Andrej Babiš při své pouti obytným karavanem po České republice. Na akci, která podle expremiéra není předvolební kampaní, dorazilo několik desítek jeho příznivců, kteří si přišli pro podpis či fotku. Bývalý předseda vlády dorazil včera ke svému karavanu o více než hodinu později, v Olomouci se předtím účastnil celostátního sněmu Hospodářské komory.

V olomouckém hotelu Clarion v sousedství hlavního vlakového nádraží probíhalo od dopoledních hodin celostátní setkání zástupců Hospodářské komory. S podnikateli se hovořili také zástupci vlády včetně premiéra Petra Fialy a také představitelů opozice v čele s Andrejem Babišem. Ten tak na svou akci před olomouckou radnicí nedorazil v avizovaných 11 hodin, ale až po poledni.

Kolem stolu určeného pro podpis knih už se tísnilo několik desítek lidí, se kterými promlouval bývalý hejtman Olomouckého kraje a poslanec za ANO Ladislav Okleštěk. Za potlesku a krátkého skandování poté dorazil expremiér Babiš. „Andy! My jsme přijeli až z Brna,“ volala na něj skupina studentů.

„Děkuju, že jste na mě počkali. Snažím se teď chodit za lidmi po České republice a rozdávat jim knížky. Můžete si přečíst výkaz toho, co udělala naše vláda. Protože ta stávající jenom lže. Vybrali za čtyři měsíce sto miliard navíc na spotřební dani. Protože kolik stojí teď slunečnicový olej?“ zeptal se přítomných Babiš. „Osmdesát! A stával dvacet pět!“ pohotově odpovídala jedna z posluchaček. Bývalý předseda vlády se v úvodním slovu zaměřil i na guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. „Kdo nemá fixované hypotéky, tak to je peklo. Ten člověk se zbláznil. A pak jsou tu kecy, že to řeším kvůli mým firmám. Velké firmy mají úvěry v eurech a tam je sazba nula,“ prohlásil předseda hnutí ANO.

Zatímco loni v Přerově narušil Babišovu podpisovou akci příjezd několika jeho odpůrců, v Olomouci podobné hlasy slyšet příliš nebyly. Když ke karavanu přišla skupina středoškoláků s transparentem odmítajícím Babiše, stala se rychle terčem urážek ze strany jeho fanoušků.

„Pana Babiše obdivuju a uznávám. Když byl ve vládě, tak se mi jako invalidní důchodkyni každý rok automaticky zvedaly peníze,“ řekla podporovatelka lídra hnutí ANO paní Pavlína a její postarší kamarádka Dana doplnila: „Teď se teda zvyšují důchody taky, ale jen díky tomu, že to pan Babiš zařídil,“ podotkla a Pavlína souhlasně přikyvovala.

V případě prezidentské kandidatury by byl pro obě ženy jasnou volbou. „Kdyby kandidoval na prezidenta, tak bych mu stoprocentně dala svůj hlas,“ podotkla Olomoučanka Pavlína a Dana přidala svůj pohled: „Já bych teda chtěla, aby byl zase premiérem. Aby zamával s tím bordelem, který tady teď je. Jako prezident by na to neměl asi takový vliv,“ uvažovala.

K propagačnímu karavanu Andreje Babiše dorazili lidé ze všech věkových skupin. „Myslím si, že za něj opravdu bylo líp. Vnímám to i jako student. Už za pár měsíců se to projevilo. Nejsem z nějaké zámožné rodiny a platit za cestování vlakem tolik peněz, kolik dávám teď, je pro mě určitě náročnější. A mělo by se něco udělat i s mírou inflace, i když vím, že to je taky záležitost České národní banky,“ prohlásil s Babišovými knihami v rukou Štěpán, student ekonomického oboru olomoucké univerzity.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, karavan, obytňák, Andrej Babiš, hnutí ANO, Olomouc, vláda, Česká národní banka, ANO 2011, Hospodářská komora, Česko, kniha, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S obytňákem dorazil Babiš i před olomouckou radnici. Kritizoval vládu i guvernéra ČNB  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.