Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

ČR si vytýčila priority pro rozvojovou spolupráci po roce 2015

Česko si vytýčilo osm priorit v oblasti rozvojové spolupráce pro období po roce 2015. Priority jako lidskoprávní přístup k rozvoji, prevence konfliktů, zapojení soukromého sektoru či posílení role žen a dívek jsou součástí rámcové pozice, kterou má příští týden schvalovat výbor pro Evropskou unii při úřadu vlády.

Novinářům to dnes řekl vedoucí pracovní skupiny pro multilaterální rozvojovou spolupráci na ministerstvu zahraničí Jiří Muchka. Tyto priority by měly být stěžejní součástí i nové transformační strategie ČR, o níž se mluví v souvislosti s obavami z omezení české podpory utiskovaným ve světě.

Zbývající čtveřici priorit podle Muchky tvoří prevence a řešení dopadů změn klimatu, řádná správa věcí veřejných, podpora zdraví a důraz na vyšší vzdělávání. "Těch osm priorit vychází z toho, že jsou to naše tradiční zahraničněpolitická témata, ke kterým se tradičně vyjadřujeme, protože si myslíme, že jako Česká republika k nim máme co říct, a to nejen na půdorysu Evropské unie, ale třeba i OSN," uvedl Muchka.

Česko podle něj bude chtít alespoň část z těchto témat prosadit i do nových cílů udržitelného rozvoje OSN pro období let 2015 až 2030, o nichž se v současnosti diskutuje. "Budeme usilovat o to, aby v jádru (agendy) Post-2015 byl položen důraz na lidskou důstojnost, na společenskou soudržnost a podmínky pro smysluplnou a aktivní účast při rozhodování a kontrole výsledků správy věcí veřejných," doplnil.

Podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy plánuje Černínský palác na základě výsledků jednání v OSN o rozvojových cílech pro období pro roce 2015 na podzim zahájit debatu o nové koncepci zahraničí rozvojové spolupráce ČR, kterou by vláda mohla schvalovat v příštím roce. Stávající koncepce platí do roku 2017.

Nevládní organizace Člověk v tísni záměry ministerstva v rámcové pozici vítá, podle Kateřiny Gabrielové má ale spolu s dalšími nevládními subjekty obavu, aby z ní nakonec nevypadla samotná rozvojová pomoc. "Ta musí do nejchudších zemí jít tak jako dosud," řekla Gabrielová.

Podle Tlapy Česko za rok 2013 na zahraniční rozvojovou spolupráci vynaložilo 4,1 miliardy korun. Ze zhruba tří čtvrtin tyto peníze šly na příspěvky pro mezinárodní organizace, zbytek byl určen na bilaterální spolupráci. Výdaje za loňský rok by mělo ministerstvo zahraničí znát do konce března. Na bilaterální rozvojovou spolupráci v letošním roce vláda schválila 855 milionů korun.

Podle náměstka ministerstvo usiluje o to, aby český příspěvek na rozvojovou pomoc trvale mírně rostl. "Navýšení by mělo být především směřováno do humanitární pomoci, kde potřeby v posledních letech narůstají nejvíce," řekl Tlapa.

Zdroj: ČTK
Foto: www.iisd.ca

Štítky ČR, diplomacie, rozvojová, Česko, Evropská unie, Úřad vlády České republiky, OSN, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Martin Tlapa, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČR si vytýčila priority pro rozvojovou spolupráci po roce 2015  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.