Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nápis Sláva ruským zbraním by se měl zakrýt, navrhují komunisté úpravu památníku v Olomouci

Dočasnou úpravu památníku Rudé armády v olomouckém parku navrhuje místní okresní výbor Komunistické strany Čech a Moravy. Podle politického uskupení by se měla v souvislosti s aktuální invazí na Ukrajinu překrýt jedna z pamětních desek s nápisem „Sláva ruským zbraním“. Pietní místo osvobození odkazující k osvobození krajského města před nedávnem neznámý vandal posprejoval hákovými kříži.

Olomoucký okresní výbor KSČM adresoval včera Radě města Olomouce otevřený dopis s výzvou k diskuzi v kulturní komisi o překrytí pamětní desky s nápisem „Sláva ruským zbraním“ na památníku v Čechových sadech. „Navrhujeme okamžité dočasné překrytí desky z důvodu invaze ruských vojsk na území jiného suverénního státu. Respektujeme historickou hodnotu, která vypovídá o době jejího vzniku. Pamětní deska s podobným nápisem by však mohla v současné době evokovat nenávist vůči vojákům, kteří zemřeli hrdinskou smrtí při osvobozování našeho města a většiny státu,“ uvádí v prohlášení předseda okresního výboru KSČM Olomouc Robert Pokorný.

Rada města se zatím tímto podnětem nezabývala. „Nic takového jsme na včerejší poradě vedení neprojednávali. Naposledy jsme řešili otázku důstojného uctění událostí 8. května. Nikdo z nás nechce dějiny vykládat jinak, než jak aktuálně víme, že se staly. Určitě nejsem pro žádné zakrývání, retušování a podobně. O věcech se musí hovořit tak, jak jsou,“ míní náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně).

Pro úpravu tohoto místa je podle primátora nutné stanovisko od regionálních i státních institucí. „Jakýkoliv zásah do současné podoby stávajícího památníku osvobození by navíc museli schválit památkáři a ministerstvo obrany, neboť se jedná o pietní místo a válečný hrob,“ uvedl pro Olomoucké listy primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Památník Rudé armády byl odhalen v Olomouci 68 dní po konci druhé světové války. V roce 2019 prošel rekonstrukcí. V polovině března obelisk někdo posprejoval trojicí červených hákových křížů. Památka je ve správě Výstaviště Flora, které ve spolupráci s autorizovaným restaurátorem nechala z pískovcového povrchu nasprejované symboly v uplynulých dnech odstranit.

Na neděli připadá Den vítězství, výročí osvobození uctí tentokrát zástupci města bez doprovodného programu či oslav. „Oslavovat příchod sovětských vojsk v tuto chvíli asi nikdo nevnímá jako vhodné. Zároveň ale nemůžeme kvůli agresivnímu počínání současného Ruska zapomenout na ty, kteří položili život při osvobozování Olomouce,“ říká primátor. Zástupci města a organizací tak položí květiny k pomníkům padlých hrdinů na ústředním hřbitově v Neředíně, v Čechových sadech a v Řepčíně. Památce těch, kteří umírají kvůli probíhajícím bojům na Ukrajině, bude věnována bohoslužba v katedrále sv. Václava.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Daniel Daubner - restaurování uměleckých děl z kamene

Štítky Památka, památník, válečný hrob, Čechovy sady, park, KSČM, Ukrajina, Rusko, konflikt, Olomouc, zbraň, Rudá armáda, pamětní deska, ruská invaze na Ukrajinu, druhá světová válka, Miroslav Žbánek, Den vítězství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nápis Sláva ruským zbraním by se měl zakrýt, navrhují komunisté úpravu památníku v Olomouci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.