Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prostějov chce ve Vrahovicích postavit nový park. Hloučelu však likviduje, namítají kritici

Ve Vrahovicích na východním okraji Prostějova hodlá zdejší radnice vybudovat nový park a rekreační biokoridor. Na opačné straně města přitom likviduje lesopark Hloučela, v jehož těsné blízkosti hodlá umožnit výstavbu. Podle opozice postup města nedává smysl.

Na soutoku Hloučely a Romže ve Vrahovicích prostějovská radnice plánuje nový park a s rekreačními plochami o rozloze až 10,5 hektaru. Na využití lokality již zadala studii. Ve hře jsou terénní úpravy, vytvoření tůní, slepého ramene řeky, součástí bude i revitalizace koryta Valové.

"Dále se zde plánuje výsadba břehových porostů, mokřadní vegetace, izolační zeleně a parkových porostů. Vzniknou zde nové pěšiny, chodníky, povede tudy cyklotrasa a chybět nebude nový mobiliář s herními prvky,“ vysvětlila náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

Postup města nedává smysl

Kritici radnice a prostějovská opozice vítají každý nový kousek zeleně, upozorňují však, že postup města nedává smysl.

"Čím více bude v Prostějově parků, tím lépe, a proto to nedává smysl. Na jedné straně chce město v lokalitě, která není tak frekventovaná, vybudovat park, na druhé straně chce zastavět místo, kam jsou lidé zvyklí chodit a kde je to zcela přirozené směrem na Mostkovice a Plumlov. Nedává to smysl," argumentuje lídr opozice a městský zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!).

Město totiž připravuje změny územního plánu, které v těsné blízkosti oblíbeného lesoparku Hloučela umožní výstavbu. Proti tomu již vystoupilo kolem patnácti set lidí, tvrdí, že územní plán podlehl dohodám s developery místo toho, aby sloužil obyvatelům. Změny přitom nedoporučil odbor životního prostředí ani krajský úřad. 

"Má vzniknout další satelit na orné půdě. A to i přesto, že je ve městě spousta jiných, dosud nezastavěných ploch, které jsou k bytové výstavbě především určeny," vysvětlila členka Spolku na ochranu životního prostředí AJDONY Jana Jílková, podle které si obyvatelé v anketě uspřádané městem naopak přejí, aby se Hloučela rozšiřovala.

Na Hloučeli chce město vykácet staré stromy

Prostějovská radnice nyní oznámila, že Hloučelu čeká obnova za více než 720 tisíc korun, která ovšem zahrne i kácení. 

"Na vybraných plochách byly prověřeny všechny dřeviny z hledisek bezpečnostních, zdravotních i pěstebních. Na základě tohoto hodnocení byly vybrány dřeviny, které nejsou perspektivní a představují překážku pro plánovanou obnovu porostů," vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Součástí plánu je náhradní výsadba původních listnatých dřevin a keřů. V letošním roce přijde na řadu území od ulice Tiché po občerstvení u Abrahámka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Prostějov, Jana Jílková, Bob Pacholík

Štítky park, biocentrum, výsadba, Hloučela, Romže, protesty, petice, územní plán, developer, byty, Prostějov, Vrahovice, radnice, stavba, dřevina, ODS, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce ve Vrahovicích postavit nový park. Hloučelu však likviduje, namítají kritici  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.