Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krajský radní Jakubec vyzval ředitele škol, ať sundají obraz Zemana. Je to zločinec, napsal

Radní Olomouckého kraje pro školství Aleš Jakubec vyzval ředitele škol v regionu, aby ze tříd dali pryč obrazy prezidenta Zemana. Reaguje tak na dlouhodobou proruskou Zemanovu orientaci a na to, že nyní udělil milost odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány. Zemana označil za zločince.

"Jako radní Olomouckého kraje pro školství prosím ředitele škol v našem kraji, aby sundali obrazy Zemana. Už toho bylo opravdu moc. Proputinovská orientace a legalizace mafiánských praktik jsou podle mě už za hranou. Nechci, aby naše děti měly fotku tohoto zločince ve třídách před sebou," prohlásil krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec (Spojenci/TOP 09).

Minulý týden soud poslal šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka na tři roky do vězení za ovlivňování zakázky při odvodňování svahů v Lánské oboře. Prezident mu však v sobotu udělil milost. Podle Zemana nebyla pro odsouzení Baláka rozhodná povaha činu, ale i to, kde pracuje. Při udělení milosti zohlednil, že byl Balák bezúhonný. 

Mezi politiky a na veřejnosti to vyvolalo vlnu ostré kritiky a nepochopení.

S Jakubcovou výzvou souhlasí řada pedagogů a škol v Olomouckém kraji, na některých z nich Zemanův portrét nevisí už dávno. "Nemáme ho už dlouho," potvrdil na sociálních sítích například ředitel Základní školy a mateřské školy v Jezernici na Přerovsku Jaroslav Mihal.

Na výzvu bude reagovat hejčínské gymnázium v Olomouci. "Portrét prezidenta nevisí ve všech našich třídách, nyní budeme řešit, čím ho nahradit," potvrdil ředitel školy Karel Goš.

V České republice žádný zákon nebo předpis nenařizuje, že by ve školních třídách musel viset obraz prezidenta. "Ty portréty prezidenta jsou jen prastarý zvyk z dob Rakousko-Uherska," vysvětlil radní Jakubec. Řada škol dává místo Zemana do tříd například obraz Jana Amose Komenského.

Stanovisko Zemana k celé věci není k dispozici, prezidentská kancelář zatím na dotaz nereagovala.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kancelář prezidenta republiky

Štítky Zeman, milost, Rusko, obraz, portrét, výzva, školy, Jakubec, školství, kraj, Olomouc, Miloš Zeman, Aleš Jakubec, ředitel školy, Olomoucký kraj, Zámek Lány, TOP 09, Jan Amos Komenský, Základní škola a Mateřská škola, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Toman

Běžte do háje. Jediný zločinec byl ožrala Havel. Jakubče, běž se léčit, nebo si vyměň prášky, hajzle.

Čtvrtek, 31. března 2022, 14:45Odpovědět

Krajský radní Jakubec vyzval ředitele škol, ať sundají obraz Zemana. Je to zločinec, napsal  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.