Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stanjura: Polský návrh úplně zakázat obchod s Ruskem není realistický

Návrh polského premiéra Mateusze Morawieckého, aby EU zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem, není realistický. V diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera řekl ministr financí (ODS) Zbyněk Stanjura. Nemyslím, že by měl šanci, uvedl. Čtyři balíčky sankcí EU proti Rusku podle něj fungují, pátý se připravuje.

Sankce jsou velmi efektivní, souhlasil guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Nezmění podle něj poměr sil na bojišti, ale pro Rusko budou zničující.

Podle informací České televize se však chce Česko nad rámec evropských sankcí zaměřit na ruské oligarchy a podnikatele, s mapováním majetků mají pomoci tajné služby a policejní specialisté. Aktuálně se podle ČT zabývají projektem luxusních bytových domů a golfového hřiště Oaks Prague v Nebřenicích v okrese Praha-východ.

Do projektu podle ČT investovali přes firmy na Kypru a Britských Panenských ostrovech ocelářští magnáti Alexander Abramov a Aleksandr Frolov. "Připravujeme se i po vnitřní linii bezpečnostního screeningu, které osoby v České republice mohou představovat bezpečnostní riziko," řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Chceme odstřihnout firmy, které vyhodnotí naše bezpečnostní složky jako rizikové," uvedl Stanjura.

Západní země nyní rozsáhlými sankcemi reagují na útok ruských vojsk na Ukrajinu, EU tento týden uvedla do praxe už čtvrtý balík sankcí proti Rusku. "Polsko navrhuje co nejdříve zařadit obchodní blokádu do balíku sankcí," uvedl podle agentury Reuters v sobotu Morawiecki.

Český premiér Petr Fiala (ODS) ČTK v sobotu řekl, že o konkrétních opatřeních budou lídři zemí EU jednat na summitu Evropské rady příští týden. "Česká republika vždy prosazovala nejtvrdší možné sankce proti ruskému agresorovi a budeme v tom pokračovat i nadále," uvedl.

Nejnovější balíček sankcí proti Rusku uvedla EU do praxe v úterý. Zasáhl mimo jiné jednoho z nejznámějších ruských miliardářů Romana Abramoviče a desítku dalších oligarchů napojených na ruského prezidenta Vladimira Putina. Unijní země rovněž zakázaly vývoz luxusního zboží včetně aut či jakékoli investice do ruské energetiky. Do Evropy se naproti tomu nově nesmí dovážet ruská ocel či železo. Sedmadvacítka také zakázala jakékoli transakce s některými ruskými státními podniky nebo poskytování ratingových služeb všem ruským subjektům.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, EU, Rusko, Ukrajina, hospodářství, boje, Stanjura, Rusnok, Evropská unie, Zbyněk Stanjura, sankce, Česká televize, Mateusz Morawiecki, ODS, Česko, Otázky Václava Moravce, Jiří Rusnok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanjura: Polský návrh úplně zakázat obchod s Ruskem není realistický  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.