Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraje mají vytipované lokality pro případné stanové tábory pro uprchlíky

Kraje mají vytipované lokality, kde by mohly vzniknout stanové tábory pro uprchlíky, až dojdou jiné ubytovací kapacity. V každém kraji hejtmani navrhnou tři nebo čtyři místa. Musí mít připojení na kanalizaci, elektřinu, mohlo by jít třeba o bývalé vojenské prostory. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl šéf Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

O lokalitách chtějí kraje mluvit na dnešním večerním jednání s vládou. Podle Kuby je nutné, aby místa, kde by případně stanové tábory vznikly, měla vazbu na infrastrukturu, aby děti mohly docházet do škol a uprchlíci se mohli zapojit do běžného života.

Kuba připomněl, že v prvních dnech do Česka přicházeli z Ukrajiny lidé, kteří tu měli příbuzné a většinou nepotřebovali ubytování. To se ale nyní mění. "Včera (v sobotu), když k nám přijeli do jižních Čech lidé, tak už 30 procent jich potřebovalo ubytovat. Takže je třeba říct, že třeba na příštích 30 tisíc uprchlíků spotřebujeme ubytovací kapacity, které jsme možná nepotřebovali na prvních 120 tisíc," konstatoval dnes Kuba.

Jihočeský kraj podle svého hejtmana má ještě asi 400 až 500 ubytovacích míst v internátech a podobných zařízeních, poté může nabídnout asi 1500 míst v tělocvičnách či sportovních halách. Poté by podle Kuby byly k dispozici ale už jen místa, kde například nejsou sprchy, pouze toalety.

S vládou chtějí hejtmani řešit také dlouhodobou strategii a to, jak je možné do ubytování uprchlíků více zapojit soukromý sektor. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už dříve uvedl, že bude chtít jednat o vyšších úhradách od státu. Vláda stanovila úhradu 180 korun za noc za dospělého. Také podle Kuby má řada hejtmanů problémy sehnat soukromé ubytování za vládou stanovené úhrady. Částka by podle něj měla být taková, aby motivovala soukromý sektor k tomu, aby se zapojil. Kolik by úhrada měla činit, neupřesnil. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) připustila, že by vláda mohla úhradu navýšit.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, správa, kraje, uprchlík, Martin Kuba, ODS, vláda, Česká televize, Asociace krajů České republiky, Otázky Václava Moravce, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraje mají vytipované lokality pro případné stanové tábory pro uprchlíky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.