Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vláda schválila nárůst platů vojáků o 700 korun

Vláda dnes schválila nárůst platů vojáků v příštím roce o 700 korun. Novinářům to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Minulá vláda schválila růst o 1000 korun, nový kabinet Petra Fialy (ODS) ale dal najevo, že s plošným zvýšením platů ve státní sféře nesouhlasí a rozhodnutí změní. Vláda se dnes proto zabývala i otázkou výše platů dalších zaměstnanců státu, podle informací byly schválen například i růst platů policistů, hasičů a celníků o 700 korun.

"Jsem ráda, že se to takhle povedlo a že vojáci, kteří pomáhají s pandemií a dalším, budou mít valorizaci alespoň na částce 700 korun," řekla Černochová.

V listopadu vláda Andreje Babiše (ANO) schválila dvě nařízení, která zvyšovala od 1. ledna platy vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů o 1000 korun. Zároveň jeho kabinet zvýšil plošně platy v jiných oborech státní sféry o 1400 korun. Nová vláda avizovala, že rozhodnutí změní.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s Černochovou vládě navrhli, aby byla listopadová vládní nařízení zrušena a zvýšení platů bylo o 700 korun. "V souvislosti s přípravou rozpočtového provizoria na rok 2022 a s cílem nalezení úspor rozpočtových prostředků ve státním rozpočtu se navrhuje zvýšení služebních tarifů pro vojáky z povolání od 1. ledna 2022 o jednotnou částku 700 korun pro vojenské hodnosti svobodník až armádní generál," uvádí vládní materiál k změně platů vojáků. Jako důvodem nižšího růstu uvádí to, že dosud nebyl schválen státní rozpočet, a Česko tak v prvních měsících příštího roku čeká rozpočtové provizorium.

Voják s hodností svobodník by měl příští rok mít základní tarif 27 550 korun, rotmistr 37 400 a poručík 40 260. U bezpečnostních sborů, mezi něž patří policie, hasiči, celníci nebo vězeňská služba, tarif záleží na době praxe a na tarifní třídě. Dostávat by tak nově měli podle svého zařazení od 19 910 do 62 220 korun. Někteří příslušníci bezpečnostních sborů mají tarify navíc navýšeny o deset procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, vláda, armáda, mzdy, ODS, Jana Černochová, vláda Petra Fialy, Andrej Babiš, ANO 2011, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Vězeňská služba České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vláda schválila nárůst platů vojáků o 700 korun  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.