Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Majetkový úřad má za sebou úspěšný rok, nabízel nemovitosti i třeba zvířata

Úspěšný rok zaznamenal letos navzdory epidemii covidu-19 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jen z prodeje nepotřebných státních nemovitostí za prvních deset měsíců roku získal 1,12 miliardy korun. V porovnání s loňskem šlo o zhruba 360 milionů korun víc. Kromě prodeje nemovitostí již tradičně nabízel také dražby nejrůznějších věcí a kuriozit a hledal nové majitele pro zvířata, která státu připadla z pozůstalosti nebo trestné činnosti. Novinářům to řekla Adéla Janů z oddělení komunikace ÚZSVM. Úřad spadá pod ministerstvo financí a zajišťuje mimo jiné pronájem nebo prodej vybraného majetku státu.

"Navzdory mimořádně náročné době způsobené koronavirovou pandemií je letošní rok pro ÚZSVM z hlediska příjmů velmi úspěšný. Již nyní je jisté, že dosáhneme minimálně třetích nejvyšších příjmů v historii úřadu," uvedla Janů. Ukázalo se podle ní, že pro veřejnost je atraktivní prodej majetku on-line na webu www.nabidkamajetku.cz. "Věříme, že vzhledem k současné epidemické situaci zájemci ocenili, že jej mohli nakupovat z pohodlí svého domova," řekla.

Nejdražší prodanou nemovitostí se podle ní letos stal lázeňský dům Mercur v Mariánských Lázních, který se nachází v těsné blízkosti zdejší kolonády s léčivými prameny a Zpívající fontány. Dům se prodal ve veřejné dražbě po 27 příhozech, minimální cena 59,9 milionu korun se nakonec vyšplhala na 76 milionů korun. O koupi usilovali tři zájemci, vítězem se stala společnost Lázně Poděbrady.

Úřad letos vyhlásil také prodej nemovitosti se zatím nevyšší nabízenou cenou, a to 1,05 miliardy korun. Jde o Palác Broadway v centru Prahy. První kolo elektronické aukce ovšem vítěze nepřineslo. Na nového majitele dosud čeká rovněž areál Hanáckých kasáren v Olomouci. "V tomto případě se jednalo o doposud největší prodej nemovitosti našeho úřadu na území Moravy. Aktuálně je na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz vyhlášeno třetí kolo elektronické aukce," sdělila Janů.

Velký zájem byl podle ní jinak i o automobilové a motocyklové veterány, vybavení interiéru, šperky, obrazy a další sběratelské předměty. Napínavý boj svedli třeba zájemci o motocykl Jawa ČZ 250 z roku 1962. "V aukci padlo celkem 60 příhozů, díky kterým se minimální cena 6000 korun vyšplhala na 102 tisíc korun," popsala Janů. Pozornost vzbudila i aukce rybníku na Teplicku, při které účastníci učinili celkem 188 příhozů, čímž původní cenu ztrojnásobili na 1,7 milionu korun, dodala.

Úřad podle ní letos do své správy převzal 273 zvířat, z toho 228 psů. "Dále se jednalo o 32 králíků, pět koček, čtyři koně, tři ovce a jednoho kozla," vyjmenovala. Ve spolupráci s útulky a díky sdílení příspěvků na sociálních sítích se podařilo najít nového majitele pro celkem 194 zvířat. V současnosti hledá úřad nový domov pro asi 60 dalších. Jde hlavně o psi z nelegální množírny na Břeclavsku, uzavřela Janů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, ÚZSVM, 2021, nemovitost, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, dražba, Lázně Poděbrady, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Majetkový úřad má za sebou úspěšný rok, nabízel nemovitosti i třeba zvířata  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.