Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Válek si hlavní hygieničku zatím ponechá, má být tvrdá jako v Ostravě

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová bude podle nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zatím pokračovat. Měla by podle něj být stejně tvrdá, jako když rozhodovala v Ostravě, řekl novinářům po jednání vlády. Spekulace o tom, že Válek chystá její výměnu, odstartoval už na konci listopadu Deník N, který s odkazem na mluvčího TOP 09 Vladana Vaňka uvedl, že s jejím setrváním na postu Válek nepočítá.

"Paní hlavní hygienička vyřešila situace v Ostravě z mého pohledu dobře, nepodlehla tlaku hejtmana a tehdejší vlády a dělala to, co si myslela, že je odborně správně. Já jí chci dát maximum možností k tomu, aby stejným způsobem se postavila k řešení pandemie v České republice. Pokud dokáže řídit krajské hygieny a dokáže být stejně tvrdá jako byla v rámci Ostravy, pak je to výborná hlavní hygienička," řekl novinářům.

Hygienici v Moravskoslezském kraji loni v létě rozhodli s okamžitou platností o zavedení přísných opatření, přičemž za to čelili kritice ze strany vedení kraje i ministerstva. Zrušili tak v průběhu například NeFestival, který měl v omezené míře nahradit Colours of Ostrava.

Už v názoru na pokračování nouzového stavu byla ale Svrčinová tvrdší než nový ministr a jeho vláda. V České televizi minulý týden před prvním jednáním vlády uvedla, že bude navrhovat jeho prodloužení po 25. prosinci a zmínila rizika spojená s koronavirovou variantou omikron.

Válek v rozhovoru před svým nástupem uvedl, že by chtěl vytvořit na ministerstvu samostatný úsek zaměřený na podporu zdraví. Připustil tehdy, že agendě výživy by se mohla věnovat právě Svrčinová, protože má v této oblasti zkušenosti. V letech 2009 až 2015 působila na Generálním ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin Evropské komise.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HSHMP

Štítky ČR, vláda, koronavirus, personální, hygiena, Vlastimil Válek, Ostrava, TOP 09, Pavla Svrčinová, Deník N, Krajská hygienická stanice, Česko, Evropská komise, Colours of Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Válek si hlavní hygieničku zatím ponechá, má být tvrdá jako v Ostravě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.