Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Ústavní právníci se shodují. Prezident nesmí při výkonu pravomocí zohledňovat své sympatie

Prezident nesmí při výkonu pravomocí zohledňovat své osobní či politické sympatie ke konkrétním lidem, odepřít jmenování ministra by mohl jen tehdy, pokud by mu bránila právní překážka na straně kandidáta. Shodli se na tom ústavní právníci. Jestliže se designovaný premiér Petr Fiala (ODS) obrátí kvůli nejmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí na Ústavní soud, bude mít podle právníků velkou šanci uspět.

Prezident Miloš Zeman dnes v prohlášení uvedl, že odmítá jmenovat Lipavského ministrem, vyčítá mu například nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Podle prezidenta mu ústava neukládá povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen.

Ústavní právníci se dnes shodli, že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně, ne prezidentovi. "Ten proto při výkonu své pravomoci nesmí zohledňovat své osobní či politické sympatie ke konkrétním osobám, jinak překračuje svoji ústavní roli. Odepřít jmenování by po mém soudu směl jen tehdy, pokud by tomu bránila nějaká právní překážka na straně kandidáta, což ale není tento případ," uvedl vedoucí katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Marek Antoš.

S tím souhlasí i ústavní právník Jan Wintr, podle kterého se na tom, že je prezident povinen jmenovat členy vlády tak, jak je navrhl předseda vlády, shodují komentáře ústavy i dosavadní praxe.

Prezident Zeman odmítá jmenovat Lipavského ministrem zahraničních věcí

Prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Ústava podle Zemana neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý návrh, který je mu...

I podle názoru Ladislava Vyhnánka z Právnické fakulty Masarykovy univerzity prezident nemá při jmenování ministrů prostor pro uvážení a podle něj se jedná o názor, který v odborné komunitě zcela převažuje. Hodnotit kompetenci či politické zkušenosti kandidáta na ministra je podle něj věcí předsedy vlády, nikoli prezidenta.

Fiala už dříve řekl, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident nejmenuje všechny ministry nové vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Další postup chce oznámit po pondělní schůzce se Zemanem. S žalobou k Ústavnímu soudu souhlasí i další předsedové stran vznikající vládní koalice.

Vyhnánek doplnil, že je otázkou, zda se bude Ústavní soud případnou stížností meritorně zabývat. "Je otázkou, zda by Ústavní soud považoval takovýto spor za kompetenční spor ve smyslu Ústavy. Prozatímní judikatura se ale kloní spíše k širšímu pojetí toho, co je kompetenční spor - po německém vzoru - takže bych zásah Ústavního soudu rozhodně nevylučoval," uvedl Vyhnánek. Podle Antoše i Wintra by kompetenční žaloba měla velkou šanci na úspěch.

Zeman své stanovisko zveřejnil poté, co se sešel téměř se všemi kandidáty na ministry v nové vládě Petra Fialy. Dnes v Lánech jako posledního přijal uchazeče o místo ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Nemluvil zatím s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), který měl pozitivní test na koronavirus.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky ČR, Zeman, vláda, právo, personální, ústavní soud, Petr Fiala, Jan Lipavský, ODS, Česká pirátská strana, Miloš Zeman, žaloba, Marek Antoš, Jan Wintr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Rybička

V tomto případě bude se asi rozhodovat,zda dle ústavy může být president zastoupen robotem na souhlasný podpis presidentovi předkládaných návrhů vládních ministrů.

Pondělí, 13. prosince 2021, 09:30Odpovědět

Karel Vojtíšek

Jaké sympatie? Prezident hodnotí schopnosti uchazečů a jejich způsobilost k výkonu funkce. A o tom to je.

Neděle, 12. prosince 2021, 14:50Odpovědět

Jan Toman

Jen názory protizemanovských právníků.. Wintr, Antoš, Kysela a pod. Nedělejte z lidí blbce.. Jaký má názor třeba právní Gerloch ?? To už vám asi nevyhovuje sluníčkářská Drbno.. Jste obyčejná novinářská žumpa a špína..

Neděle, 12. prosince 2021, 10:58Odpovědět

Ústavní právníci se shodují. Prezident nesmí při výkonu pravomocí zohledňovat své sympatie  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.