Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Soud opět vrátil k došetření kauzu kalendáře s nacistickou tematikou

Obvodní soud pro Prahu 5 opět vrátil k došetření případ nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitele Emericha Drtiny viněných kvůli prodeji reklamních předmětů s nacistickou tematikou. Vyplynulo to z údajů na justičním webu. Muže a nakladatelství viní policisté z toho, že spáchali trestné činy založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Hrozí za to až desetiletý trest. Případ souvisí s prodejem kalendáře s portréty představitelů nacistického Německa. Vydavatel se v médiích hájil tím, že nešlo o propagaci, ale o byznys.

Kvůli kalendáři, které Naše vojsko prodávalo, podalo loni na jaře trestní oznámení na nakladatelství a jeho majitele několik organizací, například Federace židovských obcí. Kritizovali ho i izraelský a německý velvyslanec v ČR. Ministerstvo vnitra vypovědělo nakladatelství smlouvu o nájmu pro sklad, pražský magistrát vypověděl smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu.

Policie už dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Policisté podle tehdejšího vyjádření mluvčího Jana Daňka neprokázali, "že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti".

Drtina letos dostal pravomocně roční podmíněný trest za distribuci knihy Recepty z konopí.Šéf nakladatelství Naše vojsko byl už za šíření toxikomanie kvůli stejné publikaci odsouzen dříve, s prodejem ale následně nepřestal. Vydavatel se bránil tím, že například z komisního prodeje titul už stáhnout nemohl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, soud, historie, extremismus, Naše vojsko, Nacistické Německo, Obvodní soud pro Prahu 5, Adolf Hitler, Federace židovských obcí, Ministerstvo vnitra České republiky, Pražský magistrát, Reinhard Heydrich, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud opět vrátil k došetření kauzu kalendáře s nacistickou tematikou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.