Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prioritou ČSSD je bezplatné zdravotnictví, zpoplatnění žádná strana nenavrhuje

Prioritou sociálních demokratů ve zdravotnictví má být pro nadcházející volby zachování bezplatné péče. Na dnešní tiskové konferenci to řekli její kandidáti na poslance Jiří Běhounek, Miloslav Ludvík a Jan Mečl. Připustili ale také, že téma privatizace zdravotnictví ve společnosti aktuálně nezaznívá. Žádné z větších uskupení také v programu nemá, že by si pacienti za zdravotní péči měli ve větší míře platit. Mezi dalšími tématy zástupci ČSSD jmenovali například snížení počtu zdravotních pojišťoven, které chce také například KSČM nebo Přísaha, nebo nižší dostupnost zdravotní péče mimo velká města.

„Měli bychom se snažit do terénu získat lékaře a zdravotníky, protože se soustřeďují ve velkých aglomeracích. A z toho není ta poskytovaná péče stejná," řekl Jiří Běhounek. Podle něj by víc měly spolupracovat stát, kraje, obce a zdravotní pojišťovny. Lékaře by podle Mečla měly v odlehlejších oblastech udržet jak dobré pracovní podmínky, tak i finanční pobídky. „Je velký rozdíl vyhledat zdravotní péči v Praze či Brně než je tomu například v Chebu nebo v Rumburku. Potřebujeme dostat lékaře do těchto menších nemocnic, stomatology, praktické lékaře," dodal Jan Mečl, který je primářem v Liberci.

„Upozorňujeme opět na snahy privatizovat, i když se o privatizaci zdravotnictví údajně nemluví, tak o jiných privatizačních krocích se mluví," dodal Běhounek bez dalších podrobností. Také Ludvík potvrdil, že zdravotnictví podle ČSSD musí být dál státní a bezplatné. Zaměstnanci a podnikatelé odvádějí ze svých výdělků zdravotní pojištění, stát platí pojistné za děti, seniory nebo nezaměstnancné. Z výsledné částky se pak hradí zdravotní péče, letos to bude přes 400 miliard korun.

Více peněz do zdravotnictví 

Podle Mečla by mělo jít do zdravotnictví více peněz, protože ČR věnuje do této oblasti podle dat z roku 2019 jen 7,8 procenta HDP. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) letos v červnu uvedl, že za rok 2021 očekává, že to bude 10,38 procenta. Částku ale ovlivnila pandemie koronaviru a peníze navíc, o které stát opakovaně navyšoval platbu za státní pojištěnce.

Podle ČSSD by v tom měl dál pokračovat. „Trend musí být dlouhodobý," dodal Mečl. Podfinancování zdravotnictví se podle něj projevuje v investicích, nákupech přístrojů, ale především v platovém ohodnocení zdravotníků. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) lékaři v lůžkové péči pobírali loni v průměru 92.099 korun hrubého měsíčně a zdravotní sestry 48 610 korun. Průměrná hrubá mzda byla v té době 35 600 korun.

Ze současných sedmi zdravotních pojišťoven, z nichž 60 procent lidí je pojištěno u Všeobecné zdravotní pojišťovny, plánují sociální demokrati jejich počet snížit až na tři. Sloučení dlouhodobě navrhují také komunisté, chtějí spojit Vojenskou zdravotní pojišťovnu a Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra ČR. Odpůrci argumentují nulovou provozní úsporou, protože každá může využít na svůj provoz podíl ze svého vybraného pojistného, který je stejný, ať ho mezi sebe dělí tři subjekty nebo sedm.

Ludvík: Kdo nemá protilátky, je hazardér

K epidemii covidu-19 Ludvík uvedl, že strana podporuje uznávání hladiny protilátek po prodělání nemoc jako potvrzení bezinfekčnosti na úrovni testu, očkování či prodělání nemoci v posledních 180 dnech. „Kdo nemá protilátky, protože není očkovaný, ani neprodělal covid, je hazardér, který zase může zahltit nemocnice," dodal Ludvík. Očekává, že na podzim bude počet pozitivních, nikoliv nutně nemocných, lidí růst.

Podle červencové ankety většina politických stran považuje za jeden z hlavních problémů tuzemského zdravotnictví nedostatek lékařů a sester a nízkou elektronizaci zdravotnictví. Liší se v názorech na to, jak dostat do systému více peněz. Koalice Spolu, Piráti a STAN a také uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci vidí cestu ve změnách zdravotního pojištění a větším zapojení zdravotních pojišťoven včetně individualizace pojistného.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, ČSSD, zdraví, hospodářství, zdravotnictví, Miloslav Ludvík, Jan Mečl, Jiří Běhounek, zdravotní pojišťovna, lékař, KSČM, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To vše díky FIRST MISSISSIPPI FEDERAL CREDIT UNION za vynikající zákaznický servis a skvělé finanční poradenství, dnes jsem tak nadšený. Viděl jsem komentáře od lidí, kteří již obdrželi půjčku od (FMFCU), a tak jsem se rozhodl požádat na základě populárních doporučení a před několika hodinami jsem na svém účtu potvrdil celkovou částku 40 000 EUR. To je opravdu dobrá zpráva a doporučuji všem, kteří potřebují naléhavou půjčku, aby podali žádost prostřednictvím tohoto e -mailu: (1stms.creditunion@gmail.com) Jsem rád, že jsem dostal půjčku, o kterou jsem požádal. Sdílejte prosím toto svědectví, abyste pomohli příteli.

Středa, 8. září 2021, 01:26Odpovědět

Prioritou ČSSD je bezplatné zdravotnictví, zpoplatnění žádná strana nenavrhuje  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.