Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hamáček bude jednat s hejtmany o integraci evakuovaných Afghánců

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Nabídky samospráv už obdržel, řekl dnes na tiskové konferenci v Lidovém domě. Nechtěl upřesnit, kolika lidí se evakuace bude týkat, sdělil pouze, že je rád, že první letadlo ráno přistálo. "Ještě nějaké lety bychom potřebovali," uvedl.

Hamáček doplnil, že český azylový systém počítá s tím, že každý případ se posuzuje individuálně. Současně nemůže Česko nepřijmout někoho, kdo by byl v ohrožení, což podléhá soudnímu přezkumu. Později dodal, že je nutné odlišovat ekonomickou migraci.

"Naším cílem je dostat do Česka co nejvíce lidí, kteří jsou v programu," uvedl Hamáček. Situaci v Kábulu popsal jako absolutní kolaps vlády a tamních bezpečnostních sil, postup Tálibánu jako bezprecedentně rychlý. Uvedl, že některé země ještě nebyly schopny své letouny do Kábulu dostat. Česko v této věci podle něj vede jednání "o nějaké formě mezivládní spolupráce s cílem pomoci co nejvíce lidem".

První evakuační letadlo přiletělo na letiště v pražských Kbelích z Afghánistánu dnes ráno. Přivezlo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků české ambasády a armády a jejich rodinných příslušníků. Do Kábulu dopoledne odstartoval další evakuační stroj. "Lidem, kteří dorazí, jsme připraveni poskytnout maximální součinnost, aby se integrovali," uvedl Hamáček za ministerstvo vnitra. Doplnil, že již obdržel nabídky samosprávy. Evakuovaní by podle něj měli dostat důstojné uplatnění.

S nabídkou jednání se na Hamáčka obrátil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Za Prahu jsme připraveni vypomoci s přijetím afghánských tlumočníků a jejich rodin. Podobně jsme už spolu s vládou našli společné řešení v případě pomoci běloruským disidentům. Napsal jsem Janu Hamáčkovi, aby se neváhal na mě obrátit," uvedl Hřib na twitteru.

Na jednání o Afgháncích s Asociací krajů v tomto týdnu se Hamáček domluvil s jejím předsedou a jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS). "Dohodli jsme se s hejtmanem Kubou jako šéfem asociace na jednání tento týden," napsal ministr. Odmítl možnost, že by téma bylo součástí plánovaného úterního jednání Asociace krajů s členy vlády, jak to zmínil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO). "Žádná videokonference s hejtmany zítra (v úterý) není," napsal Hamáček.

Kuba před tím řekl, že Hamáček se na něj zatím neobrátil a že nemá k záměrům vlády s Afghánci žádné informace. Podobně se vyjádřili zástupci Vysočiny, Zlínského, Královéhradeckého a Olomouckého kraje. "Pokud budeme mít k dispozici detailní informace a obrátí se na nás ministerstvo zahraničních věcí či ministerstvo obrany, jsme připraveni o pomoci jednat," uvedl na dotaz hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Česká republika slíbila pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Opozice vládu kritizuje za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

rem snm jzf red dvd dr mha

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, Afghánistán, vláda, armáda, boje, diplomacie, ČSSD, Jan Hamáček, Afghánci, Česko, Kábul, Martin Kuba, Zdeněk Hřib, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamáček bude jednat s hejtmany o integraci evakuovaných Afghánců  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.