Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ruský velvyslanec obdržel nótu požadující náhradu škod po výbuchu ve Vrběticích

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek dnes předal ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu, která uplatňuje mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a požaduje plnou náhradu škod způsobených explozí. Nótou Česko vyzývá Rusko k jednání v této záležitosti.

"Náměstek Smolek předal ruskému velvyslanci diplomatickou nótu uplatňující mezinárodněprávní odpovědnost Ruské federace za její zapojení do explozí muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, požadující plnou náhradu škod způsobených tímto mezinárodně protiprávním činem a vyzývající ruskou stranu k jednání v této záležitosti," uvedlo ministerstvo.

Smolek zároveň velvyslanci sdělil, že zařazení České republiky na seznam "nikoli přátelských" států představuje porušení mezinárodního práva. Konkrétně jde o Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích a smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci. Nařízení by podle české diplomacie mělo být zrušeno.

Diplomatickou roztržku s Ruskem vyvolalo zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva zjištění odmítla a reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců ambasády v ruské metropoli.

Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd mělo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".

Rusko také v polovině května zařadilo Česko a USA jako jediné na nově vytvořený seznam zemí, které nejsou přátelské. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v rozhovoru s ČTK minulý týden řekl, že stažení ČR ze seznamu by byl jeden z důležitých předpokladů k obnovení seriózního politického dialogu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MZV

Štítky ČR, Rusko, diplomacie, kriminalita, Vrbětice, Česko, výbuch, odškodnění, Martin Smolek, muniční sklad, Moskva, Jakub Kulhánek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruský velvyslanec obdržel nótu požadující náhradu škod po výbuchu ve Vrběticích  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.