Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vojtěch: Ministerstvo prohrálo 17 sporů o protikoronavirová opatření

Ministerstvo zdravotnictví dosud prohrálo 17 soudních sporů o mimořádná protikoronavirová opatření. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl ministr Adam Vojtěch (ANO) . Ministerstvo naopak podle Vojtěcha vyhrálo 65 sporů, dalších 35 řízení soudy zastavily.

"Statisticky není to tak, že by většinu sporů ministerstvo prohrálo," uvedl Vojtěch. Ministr také řekl, že zadal vnitřní prověrku, která by měla ukázat, kdo konkrétně na ministerstvu o opatřeních rozhodoval a jak se posuzovala i z hlediska zákonnosti. "Na základě toho budu moci vyhodnotit reálnou odpovědnost za přípravu těch daných mimořádných opatření," podotkl.

Na zákonnost vydávaných restrikcí se Vojtěcha ptaly Karla Maříková (SPD) a Věra Kovářová (STAN). Ministr uvedl, že soudy nyní rozhodují přísněji než v minulosti. Jako příklad uvedl rozdílné verdikty týkající se pravomoci ministerstva zavírat školy.

Kovářová řekla, že podle dostupných informací hrozí žaloby o odškodnění za nezákonná opatření za několik miliard korun. Vojtěch řád částky potvrdil, aktuální přehled neměl. Podle ministra není možné, aby stát uhradil vše, co je požadováno, měly by podle něho rozhodovat soudy.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/Adam Vojtěch

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Adam Vojtěch, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Věra Kovářová, Karla Maříková, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch: Ministerstvo prohrálo 17 sporů o protikoronavirová opatření  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.