Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Ukrajinský velvyslanec: Válka na Ukrajině se podobá druhé světové

Mezi dnešním konfliktem na východě Ukrajiny a druhou světovou válkou existují paralely. V obou případech šlo o obranu proti agresorovi a boj za osvobození. Na dnešní pietní akci k připomenutí 76. výročí konce druhé světové a ukrajinských vojáku padlých při osvobození Prahy to na Olšanských hřbitovech řekl ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v březnu 2014. Od té doby trvá konflikt mezi vojsky loajálními k nové prozápadní vládě a proruskými separatisty. Velvyslanec připomněl, že boje v Doněcké a Luhanské oblasti již trvají déle než druhá světová válka a vyžádaly si 13 tisíc ukrajinských životů.

"My, Ukrajinci, vidíme jasné propojení mezi válkou před 76 lety a tou dnešní s Ruskem. Obě dvě jsou války proti agresorům a okupantům. Obě dvě jsou války osvobozenecké. A proto dnes skláníme hlavy před světlou památkou našich ukrajinských vojáků, kteří bránili a stále brání Evropu před totalitou," uvedl. Kyjev a Západ dlouhodobě obviňují Rusko z vojenské podpory povstalců, což Moskva popírá.

Perebyjnis připomněl, že za druhé světové války bylo do sovětské Rudé armády mobilizováno asi sedm milion Ukrajinců, z nichž polovina zahynula a z přeživších se z poloviny stali invalidé. Kromě toho Ukrajinci bojovali také v armádách Polska, Spojených států, Velké Británie, Francie a na 150 tisíc v partyzánských oddílech, doplnil diplomat. V prvním, druhém a čtvrtém frontu Rudé armády, kterým se říkalo ukrajinské a které bojovaly na konci války na území nacisty okupovaného Československa, tvořili Ukrajinci 60 až 80 procent pěchoty.

"Je třeba říci, že i když Rudá armáda osvobodila střední Evropu od nacistů, nepřinesla sem svobodu," řekl velvyslanec. Dodal, že i když Stalin a bolševický sovětský režim zneužil oběti milionů ukrajinských vojáků, ti nebojovali za něj. "Bojovali za svou rodnou zem, za svoji rodinu," řekl. Řada z nich pak podle něj bojovala i za Ukrajinu bez ruské nadvlády.

Na akci promluvil také senátor Pavel Fischer. "Je naším úkolem, abychom památku ukrajinských vojáků udržovali živou a přítomnou," řekl. Historik a poslanec ODS Pavel Žáček pak doplnil, že ruský režim Vladimíra Putina ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině uplatňuje propagandistické metody. V té souvislosti připomněl i kauzu výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, který měli podle nových zjištění bezpečnostních složek na svědomí agenti ruské rozvědky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, historie, pietní, 1945, Rusko, druhá světová válka, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, válka, Olšanské hřbitovy, Rudá armáda, Vladimir Vladimirovič Putin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ale no tak, pane Bačkovský, já jsem někde psal o tom, že to byla chudá nedůležitá knížectví? Tohle zkoušejte spíš na Olega.. ten vám s pochvalným mručením spolkne i výhodnost toho tisku gramatiky u nás a v Polsku. Zejména s ohledem na skutečnost, že i ukrajinský Ukrajinec dodnes mluví rusky příliš často i doma. :-)))
Vůbec děkuji za lingvistický exkurz.. a co jako má být? Chcete naznačovat, že diferencovaný slovanský jazyk toho rozlehlého prostoru je něco divného? Nikdo přece neříkal, že ukrajinština, běloruština atd. neexistuje nebo že národní jazyky jsou jen nářečími ruštiny.
Z podobného soudku pak je Němec na carském trůnu.. co jste tím poukazem na holštýnské Romanovce chtěl říct? Celá Evropa si panovnické domy prohazovala.. jsou snad Hannoverští, kteří vystřídali Stuartovce, pro Angli a Británii ponížením? Bourboni mají větve, Habsburk zas krom Vídně, Madridu a Lisabonu císařoval chvíli až v Mexiku. Největší „české“ Lucemburky pak zná úplně každý. Ano, německá Jekatěrina Veliká budovala a dokonce na Tatarech pro „Ukrajince“ vybojovala nějaký ten Krym.. pardon, už se musím silně usmívat.
Ale abychom to nezamluvili.. ti vaši Volyňáci spolu s Poláky a Židy skutečně vědí výborně, co jsou chochlové zač. Ale asi se musíme smířit s tím, že Ukrajina je dnes za naše peníze náš potřebný kamarád a proto musíme mít pochopení pro jejich budování velkonárodního étosu. Oni jsou jen oprávnění nacionalisté a vůbec ne vrahouni, bojují vznešeně s mnohamilionovou menšinou teroristů a ne nějakou upatlanou banderovskou občanskou válku. Křoví k tomu dělají svými nejapnými plky právě Perebyjnisové. Jako by nestačila ospalá Jeho Jasnost s pronikavým poznatkem, že vojáci 1. ukrajinského frontu přece byli Ukrajinci a ne Rusové a další národnosti Sovětského svazu. Dnes pan ambassador klidně vykládá, že ti Ukrajinci bojovali pod záštitou Ukrajiny a ne celé federace. Je signifikantní, že pár aktivistů, skutečných politických veličin, hned přiskočilo s tím, že to je v historických výkladech potřeba zohledňovat. Tohle je zcela konkrétní současný příklad neruských manipulací. Není třeba tasit dílčí historická fakta od 11. století, která já vůbec nerozporuji a která mají jednu zásadní chybu.. historické anály snesou hodně, ale bez ohledu na faktografii a historiografii se ten papírový čert státně etabloval víme kdy. Historické zmínky na téma okraje ruského prostoru jsou jedna věc a reálná existence pod svojí vlajkou, vlastní výkon na svůj účet, to je věc druhá. A o tom je řeč a to je to, co nacionalisty včetně vykladačů historie velmi hněte, protože s tímhle neudělají vůbec nic. Je dobré jim to připomínat a vám zase skutečnost, že já o velikosti Ruska nebo vašich faktech neřekl nic.. jenom o malosti té velké ukrajinské bubliny.
Dal jste si práci, všechna čest.. ale pořád tu, ve zkratce, zůstává ta holá skutečnost, že existence dnes používaného názvu nebo jednoduché věci, jako že tam v tom prostoru někdo žil, nějak mluvil a něco stavěl, to vše nijak nekoliduje s realitou Ukrajiny, která je o něčem až tak od 19. století a to před tím možno směle připsat na vrub jejím vlastníkům. Speciálně pak považuji za vhodné vypíchnout fakt, že krom nácků, lumpů či oligarchů jsou tam na Ukrajině dobří lidé. Podobně jako v Rusku.

Malé addendum.. na téma toho Moskovie se dá najít mnohé, příliš často ve stylu ukrajinské propagandy o ruské propagandě. Zkrátka "Jak nám Rus ukradl Kyjevskou Rus", úžasná studnice nezaujatosti.

Pondělí, 10. května 2021, 21:21Odpovědět

Alexander Backovsky

EsEm by asi byl šokován faktem, že polskolitevský stát byl bohatší a evropsky důležitější než České království, keteré nebylo pokořeno Habsburky, neboť si je samo zvolilo. Pokud by se seznámil jen s materiální kulturou, nemohl by psát nesmysly o Velkorusech a malorucech. Dal, když napsal svů slovník, pojmenoval ho Slovník Velkoruského nářečí slovanského /ruského/ jazyka a Slovník Maloruského nářečí ... Druhéí vydání již bylo v duchu Moskevského šovinismu. Volyňští Češi znají rozdíl mezi Moskovitanem a Ukrajincem.

Pondělí, 10. května 2021, 15:15Odpovědět

Alexander Backovsky

EsEm Hlomoz a spol. Na zemi žije samozřejmě mnoho týpků, i ti, kdo musí lhát za každou cenu. Vaše pojetí ruských dějin by překvapilo i Karamzina a mnohé russké historiky. . Ukrajinci se historicky jmenovali Rusíni od slova RUS, tedy názvu země. Ukrajina bylo poprvé pojmenována tímto názvem v 11. století v polském písemnictví. Moskovie nikdy nebyla Rusí a nikdy nebyla tím velkým slovanským státem. Dokonce kníže se jmenoval kníže Moskevsky a později a "..Rusi". Z toho vyplývá, že Moskva neměla nic společného z Rusí. Rossija je moskevské zkomolení slova Rusko. Moskovia vznikla jako další vévodství dělením Kyjevské Rusi knížecím synům. Centrem víry byl Kyjev a dodnes je, vč. historických chrámů. Pravoslaví bylo ukradeno Moskovií, podobně jako mírumilovné spojení Novgorodu provázal Novgorodský pogrom a vyvraždění ruského obyvatelstva Moskvou. Existují doklady o koupi cařihradského patriarchy, když byl vězněn v Moskovii a přenesení centra do Vladimíru. Rusíni byli součástí evropské civilizace, stovky let žili v polskolitevském státě. Ukrajinská a Běloruská šlechta byla považována za litevskou a polskou. Pokud se podíváte na architekturu 15-17.století, ta nemá ani na Ukrajině ani v Bělorusku s moskevskou nic společného. Žádný slovanský stát netrpěl totalitními, despotickými rysy, pouze Moskovie, Jak svědčí i cestopisy ze 16-18 století. Moskovie byl mongolský útvar, který dokonce pro Slovanům bojoval. Původní Rusové žili po staletí v polskolitevském státě, který dokonce uměl sladit soužití katolíků i pravoslavných. Obyvatel Moskovie se dodnes jmenuje russkij- tedy přídavným jménem, nikoliv Rus z Rusi , Bělorus /litwin, Ukrajinci. Velkorusové je název německý, třista let vládli v Moskovii němečtí panovníci. Imperium je dílem německé císařovny. Ukrajinština a Běloruština jsou ze 70 % společné s polštinou, ze 40% s ruštinou. Atd. Polské a další prameny hovoří jasnou řečí. Mimochodem první gramatika dnešní běloruštiny a ukrajinštiny byla vydána v Praze a Lvově, ca 150 let před moskevskou, Lomonosova a prof. Wolfa. Bohužel Češi neznají svou hidtorii, neznají polskou, která je jim nejbližší. Nejsme národ vzdělanců, ale opaku, odtud nenávist ke vzdělání i intelektuálům. Vy jste toho důkazem se svými histrickými fantasmagoriemi.

Pondělí, 10. května 2021, 15:08Odpovědět

Vážený Олегy Герадзе.. je úplně jedno, že jste náš národní host z Donbasu, podle příjmení původně nejspíš z asijské strany Kavkazu. O Azovu, jakož i o symbolice dalších maloruských paramilitantů se ví dostatečně a o memoriálních pochodech litevských příslušníků SS rovněž. To jen vy jste to nějak vytěsnil a nebo to fakt nevíte, což je u ohnivě diskutujího nacionálně zainteresovaného člověka tristní stav. Připomínáte mi české národovecké diskutující na téma "My a Němci", přičemž českoněmecké dějiny pro ně začínají rvačkami s buršáky ve vídeňském sněmu, tj. Masarykem. O osmi století společné práce a zejména o příchodu Němců na pozvání přemyslovských králů nevědí nic.. aneb od německého švajnhunda nic než křivda, protože my sme maličký a voni nám furt ubližujou.. jednou Němci, podruhé Rusové, občas Brusel. :-)
Třeba to Polsko má problém úplně jiný. Je to nemalý národ mezi ruským a německým mlýnským kamenem, přičemž všichni zúčastnění holt nevítězí trvale. Proto bylo Polsko chvíli tuhle a pak zase támhle s koncovkou mezi Curzonovou linií a Odrou & Nisou. Když se podíváte tak do 15. století, tak uvidíte, že tzv. Ukrajina nikde není, zato litevské a pak polsko-litevské knížectví sahalo od Baltu po Černé moře a pak už to šlo s kopce. :-))
Ještě jedno poučení vám dám. Kdysi existoval státní útvar, zvaný Velká Morava a ten kupodivu se současnou Moravou jako historickou zemí neměl takřka nic společného. Podobně je to s Kyjevskou Rusí. Ta byla státním útvarem, ve kterém se mezi sebou třely přímo plné hrsti národů a dobývala či prohrávala se velká území. Následnický útvar je ruské carské impérium a teprve z něho se někdy předevčírem odštěpilo Malorusko jako Ukrajina. Morava a potažmo Markrabství moravské nemá nic společného s Velkomoravskou říší.. podobně dnešní Ukrajina, když už tedy vznikla, ta prostě nestojí na Kyjevské Rusi a není nějakým jejím přímým dědicem.
Myslete, studujte a neoznačujte lidi odlišného kvalifikovanějšího názoru za fanoušky pana Putlera. Už jste naznačoval, kdo koho má líbat, a nějak mám pocit, že z toho stínu duševní levnosti vykročit ani nechcete. Sever Ukrajiny okolo Charkova a tak podobně prostě je hraniční oblast s velkou ruskou populací, Donbas navíc absorboval kvůli průmyslovému rozvoji lidi z celého Sovětského svazu.. nejspíš včetně vašich předků. Ukrajina neměla nic a vše, včetně Krymu a Oděsy, bylo v režii všeruské carské a všesovětské bolševické. Průmysl a infrastrukturu dnešní Ukrajiny vybudoval bolševický celek a ne Ukrajina sama.. obyvatelé prostoru dnešní centrální Ukrajiny neuměli ani pořádně zorat tu černozem. Ovšem nacionální sebevědomí mají skoro tak velké, jako holý zadek.. no co jim zbývá jiného. Když není skutečná moc, tak se aspoň perzekuují menšiny a budují se "národní církve". Na konzervy pro vojáky si pak stát půjčí na Západě. :-)))

Jinak pan Karel Mayer dává dobrou paralelu mezi naším německým problémem a tím ukrajinským ruským. V historii vždy existují kratší a delší konec provazu. Kdo který drží není dílem představ, ale reálné moci. Ukrajina a kotlina se "osvobodily", ovšem Rus a Němec jako by nikdy neodešli. :-)))))

Pondělí, 10. května 2021, 11:34Odpovědět

Karel Mayer

Prapraděda to dobře napsal. Je dobré si ale také uvědomit, že vztah Ukrajiny a Ruska není formování od 2.Sv, ale spoustou křivd už z hluboké historie. Podobně je na tom i Polsko, to ale nemá promíchané ruské obyvatelstvo. My jsme si založili na Sudety v 1938 v roce 1919. Taky jsme ignorovali, že 1/3 obyvatel Čech a Moravy jsou Němci a cpali jsme jim svoje nové zákony, které je znevýhodňovali a tak jsme připravili situaci jednomu pošahanýmu prckovi.

Pondělí, 10. května 2021, 08:01Odpovědět

Олег Герадзе

EsEm Hlomoz nackove a esesaky? tim to je mi hned jasny, dalsi kokot. jeste jednou rikam ze pochazim z tech mist kde je ted presne valecny konflikt a to co ctu od vas spise me pripomina proruskeho cecha. kolik zije v Cechach rusu? jo jo ta obcanska valka? vam je asi dobre videt z CR jak je to u me tam na vzdalenosti 2500km. ale je videt ze vas to asi bavi rikat me, ktery to vi lepe nez vy

Neděle, 9. května 2021, 22:57Odpovědět

To je jako u toho dřevěného kostelíka, darovaného do Prahy nebo kam.. těžko věřit tomu, že pan ukrajinský ambassador nejspíš vůbec netuší, že Podkarpatská Rus nikdy nějakou ukrajinskou zemí s ukrajinským lidem nebyla a k SSSR byla připojena až po WWII pod názvem Zakarpatská Ukrajina.. Ukrajina tudíž nemohla pár desítek let před tímto aktem připojení čecháčkovi nic věnovat. Když už tedy nebudeme hnidopišsky rejpat do ledví tzv. ukrajinského národa a vydělovat z něj Rusy, Rusíny, Maďaróny, Poláky, Litevce, Bělorusy etc.
Zkrátka když reprezentant své země lže a manipuluje úplně zbytečně okrajovou záležitostí, jaký asi postoj zaujme ve výkladech ohledně domácí občanské války? Na wiki se píše, že někteří Ukrajinci maji za rodný jazyk ruštinu. Pro truhlíky přeloženo: Pěkných pár milionů občanů Ukrajiny jsou etničtí Rusové a právě proti těm je od kyjevského puče vedena občanská válka, která začala jazykovým zákonem, mazajícím s povrchu Ukrajiny školství a kulturu Rusů a dalších výše zmíněných menšin. Ten jazykový zákon Kyjevu na čas Berlín rozmluvil, ale válka už běžela.. šídlo holt zpátky do pytle nevrátíš a kapesníčky výzvy bývají zvednuty. Lide Ukrajiny, breč nad svojí volbou a svojí reprezentací.. :-(((

Neděle, 9. května 2021, 19:50Odpovědět

To Олег Герадзе: Víte, náš milý národní hoste, ono v kotlině stačí, že blbá buchta za kasou v suprmárketu má svastiku na ruce a hned dostane pálku natvrdo jako vrah. Zato na Ukrajině a Litvě náckové s esesáky pořádají hrdé veteránské pochody a maloruské oficiální vojenské jednotky dokonce používají nacistickou symboliku. Je to asi úplně v pořádku, protože EU mlčí tak, jako mlčí i ohledně práv Poláků a Rusů v Pobaltí. Tam je to ale taková trošku jinačí země a měřítka evropského humanismu zde neplatí. Možná jste tam pro ně ještě nedorostli, ale důvodem pro to mlčení asi bude spíš výhodnost litevskoukrajinského klacku na moskevský Kreml. Časem si ovšem někdo jistě všimne, že to platíme v daních my všichni nezainteresovaní demokratičtí plátcové daní, protože ten klacek velké politiky je zlomený a leží přímo vedle smradlavých ukrajinských a litevských hnátů, šlapajících pod pro podporu nataženou rukou svůj rozkradený státní hnůj. :-)))
No a to o líbání Putina nebo oblíbená pobídka k emigraci ke Kimovi, to je argument echtovního myslitele, který krom svých apelů na protiruskou solidaritu ve skutečnosti nemá moc co říct. Myslím, že zrovna vaši soukmenovcové Džugašvili a Berija toho Rusům i dalším národům Sovětského svazu a Evropy natropili víc než dost. Spí se vám dobře, při původu v takovém zločineckém doupěti? Asi ano.. protože jste, podoben Sášovi Mitrofanovovi, zalezlý pěkně za větrem. Muehehehe.. :-)

Neděle, 9. května 2021, 19:26Odpovědět

Олег Герадзе

Pavel Caba No tak jediny fašista jsi tu ty.Pocházím z vychodu a to co tu po tobě čtu mě pripominá propagandu od rusaku. vubec nemas ani mensi poneto kokote co se tam deje.jed do Moskvy polibit Putina

Neděle, 9. května 2021, 18:31Odpovědět

Pavel Caba

ano je podobná té druhé - ozbrojené tlupy ukrajinských fašistických banderovců likvidují vlastní civilní občany

Neděle, 9. května 2021, 09:22Odpovědět

Ukrajinský velvyslanec: Válka na Ukrajině se podobá druhé světové  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.