Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Rusko se má dnes zítra vyjádřit k návratu vyhoštěných diplomatů do Moskvy

České ministerstvo zahraničí očekává do dnešních 12:00 vyjádření Ruska ohledně umožnění návratu všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. Pokud požadavku Rusko nevyhoví, ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) odpoledne rozhodne o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. "Šlo by o zhruba šedesát lidí," řekl Kulhánek serveru Lidovky.cz.

Kulhánek o českém postupu informoval ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského ve středu vpodvečer. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle agentury TASS poté prohlásila, že ultimativní tón ve vztahu k Rusku je nepřípustný. Sdělila přitom, že rozhovor s českým velvyslancem v Moskvě bude pokračovat dnes.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Kulhánek, který byl do čela české diplomacie jmenován ve středu, zopakoval, že fungování české ambasády v Rusku je paralyzováno. Na středečním jednání s velvyslancem vyjádřil protest proti postupu a nepřiměřené reakci Ruské federace. "Vzhledem k rozdílu ve velikosti našich ambasád vyhoštění 18 ruských zpravodajců ničím neohrozí normální fungování ruské ambasády v Praze. Protireakce ruské strany vyhostit 20 našich diplomatů včetně zástupce velvyslance byla nicméně nepřiměřená a de facto paralyzovala fungování naší ambasády," řekl Kulhánek.

Na ultimátu do dnešního poledne panuje podle Kulhánka shoda mezi ním, prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hrad.cz

Štítky ČR, Rusko, diplomacie, vláda, kriminalita, Moskva, Jakub Kulhánek, Praha, ČSSD, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Česko, Marija Vladimirovna Zacharovová, GRU, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rusko se má dnes zítra vyjádřit k návratu vyhoštěných diplomatů do Moskvy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.