Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

KSČM doporučuje počkat na vývoj vyšetřování kolem Vrbětic

KSČM doporučuje ve sporu s Ruskem kvůli Vrběticím počkat na vývoj vyšetřování. Se zdravým rozumem se má myslet i na ohrožení energetiky či zahraničního obchodu. Na tiskové konferenci po jednání klubu to řekl předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Klub chce podpořit projednání záležitosti dnes při jednání Poslanecké sněmovny.

Kováčik vyslovil podivení nad načasováním informací o útoku ve Vrběticích, kdy ministr průmyslu a obchodu zvažoval zaslání bezpečnostního dotazníku k rozšíření Dukovan ruské firmě Rosatom.

Komunisté se podle něj zdržují hodnocení záležitosti. "V nepřeberném spektru názorů bychom byli rádi, aby se ta věc důsledně vyšetřila, aby ta záležitost s výměnou diplomatických útoků co nejdříve ustala, aby se i mimo to, že se jedná o diplomatickou válku, také se zdravým rozumem myslelo na to, že je ohrožena energetika, jak známo dodávkou buď plynu nebo jaderného paliva," řekl. Poukázal také na nebezpečí ohrožení zahraničního obchodu ve výši asi 100 miliard korun.

Mělo by se proto podle něj "velmi opatrně počkat", jak se věc vyvine hodnocením a vyšetřováním. "A myslím si, že až za čas ta věc bude vyšetřena, pokud bude vůbec zahájeno vyšetřování, pokud je o to vůbec zájem, tak se dozvíme určitě více, potom můžeme hodnotit," dodal.

Poslanecký klub chce podpořit zařazení projednání záležitosti na dnešní schůzi Sněmovny. "Abychom se dozvěděli něco víc, než jsou pouhá důvodná podezření, což my můžeme překládat také jako nějaké víceméně, podtrhuji víceméně podložené domněnky," řekl. Reakce na vyhoštění většího počtu českých než ruských diplomatů je podle něj věcí vlády. "Nebudeme nikoho ponoukat, co a jak má ještě navíc udělat, my ale upozorňujeme, že jsou také rizika," dodal.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, Rusko, sněmovna, KSČM, vláda, diplomacie, kriminalita, rozvědky, Vrbětice, Pavel Kováčik, Poslanecká sněmovna ČR, Rosatom, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KSČM doporučuje počkat na vývoj vyšetřování kolem Vrbětic  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.