Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Babiš v pondělí dopoledne navštíví Rakousko

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí dopoledne navštíví Rakousko. Novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že mimo jiné navštíví česko-rakouskou školu, kde bude přítomen u testování žáků na covid-19. Podle agentury APA čeká premiéra i jednání s kancléřem Sebastianem Kurzem. Česko by se podle Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) mohlo při návratu žáků do škol inspirovat rakouským modelem testování.

Babiš minulý týden navštívil Maďarsko a tuto středu Srbsko. Do obou zemí ho doprovodily týmy odborníků, jednání se týkala mimo jiné očkovacích látek, které dosud neschválily unijní orgány. Premiér uvedl, že Zemana dnes o cestách informoval. "Dnes jsem dlouze telefonoval s dánskou premiérkou, v pondělí brzo ráno letím do Rakouska, kde budu přítomen testování žáků do česko-rakouské školy v osm hodin ráno," řekl.

Šéf ÚKŠ Jan Hamáček (ČSSD) ve středu uvedl, že v Česku by se podobně jako v Rakousku mohly ve školách používat antigenní testy s výtěrem z kraje nosu, které ukážou výsledek na místě. Nákup testů i návrat dětí do škol ale podle něj může zkomplikovat to, že Sněmovna nevyhověla žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu.

Ve spolkové zemi Dolní Rakousy a ve Vídni se školáci vrátili do tříd v pondělí, ve zbytku země nastoupí začátkem příštího týdne. Podle rakouského ministerstva školství děti na prvním stupni chodí do školy. Žáci druhého stupně i středoškoláci se dělí do dvou skupin. První skupina dochází v pondělí a v úterý, druhá ve středu a ve čtvrtek. V pátek je jen dálková výuka. Školáci na prvním stupni se testují dvakrát týdně na začátku vyučování a skupiny se otestují vždy v den svého nástupu do školy. Kdo test nepodstoupí, učí se na dálku.

Babiš by se měl do Česka z Rakouska vrátit včas, aby se mohlo uskutečnit řádné jednání vlády naplánované na 14:00.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, Rakousko, vláda, koronavirus, školy, Andrej Babiš, Ústřední krizový štáb, Česko, Miloš Zeman, Sebastian Kurz, ANO 2011, Maďarsko, Srbsko, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Ry

Další drzost bureše. Měl by být v karanténě v souvislosti s covid jeho vedoucí úřadu vlády, ale on je patrně nedotknutelný. Neměl by Kurze někdo varovat? A vůbec - co tam chce dělat? Koukat na to, jak si Rakušáci začínají normálně žít??

Neděle, 14. února 2021, 15:49Odpovědět

Babiš v pondělí dopoledne navštíví Rakousko  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.