Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Novým šéfem ÚOHS má být Mlsna, vzešel z výběrového řízení

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Vláda navrhne jeho jmenování prezidentovi Miloši Zemanovi, schválila to na dnešním zasedání. Pokud jej hlava státu jmenuje, Mlsna nastoupí do úřadu 2. prosince. Zeman dříve v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem.

Mlsna nahradí Petra Rafaje, který k 1. prosinci rezignoval. Novinářům Mlsna řekl, že chce obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu v odborných kruzích i u veřejnosti. "Chtěl bych obnovit kredibilitu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nejen v odborných kruzích, ale také u široké veřejnosti. Myslím si, že je to ten nejklíčovější krok v tom první roce mého působení," uvedl.

Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Jedním z nich byl bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, dalšími například bývalí místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

Mlsna opustí post náměstka ministra vnitra, který je zodpovědný například za organizaci voleb. Výběr jeho nástupce se bude řídit zákonem o státní službě, řízením sekce bude do uzavření výběrového řízení pověřen jeden z ředitelů sekce, uvedl Mlsna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na funkci předsedy antimonopolního úřadu poprvé vyhlásil výběrové řízení, dosud nového předsedu vybírali politici. Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MVČR

Štítky ČR, vláda, hospodářství, ÚOHS, personální, Petr Mlsna, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, výběrové řízení, Miloš Zeman, Petr Rafaj, Mladá fronta DNES, ANO 2011, Vladimír Kremlík, Hynek Brom, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým šéfem ÚOHS má být Mlsna, vzešel z výběrového řízení  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.