Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Skoro 3500 lidí má prověrku, i když ji na svém místě nemusí mít

Na úřadech a ministerstvech v Česku bylo loni 3472 zaměstnanců, kteří mají prověrku na nakládání s utajovanými informacemi, byť ji na svém místě nebo funkci nepotřebují. Vyplývá to ze statistiky Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), kterou se bude v pondělí zabývat vláda. Držitelů osvědčení je v posledních pěti letech konstantně mezi 25 000 a 26 000, proti předchozímu roku jich v roce 2019 přibylo téměř 500.

Osvědčení v úrovni důvěrné, tajné nebo přísně tajné mělo v minulém roce podle statistik NBÚ 25 777 osob, což je stejně jako o rok dřív asi 11 procent ze všech zaměstnanců příslušných úřadů. Prověrka je vyžadována na 27 745 místech. "I když je 5440 těchto míst nebo funkcí neobsazených, působí na ústředních správních úřadech 3472 osob, které jsou držiteli osvědčení, ale jsou zařazeny na místě, na kterém není nezbytné mít přístup k utajovaným informacím," uvádí NBÚ.

Nejvýrazněji přesahuje počet držitelů osvědčení celkový počet skutečně obsazených míst, kde je prověrka nezbytná, na ministerstvu obrany (2365 osob) a vnitra (1041). "Za loňský rok tak došlo ke zvýšení tohoto počtu u ministerstva obrany o 1002 osob," píše se v dokumentu.

Faktický přístup k utajované informaci mělo loni podle úřadu 11 090 držitelů osvědčení a 15 857 jich vstupovalo do zabezpečené oblasti. "Lze konstatovat, že se oproti předchozímu roku snížil počet držitelů osvědčení, kteří neměli v hodnoceném období faktický přístup k utajované informaci, případně nevstupovali do zabezpečené oblasti," stojí v materiálu.

NBÚ loni dostal 5370 žádostí o vydání osvědčení, letos do konce července jich bylo 2839. V příštím roce podle dokumentu očekává 5480 žádostí o vydání osvědčení, z toho 2461 kvůli tomu, že uplynula doba platnosti dřívějšího osvědčení a 3019 žádostí by mělo být nových.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto databazeznamychmist.cz

Štítky ČR, vláda, správa, rozvědky, NBÚ, Národní bezpečnostní úřad, Česko, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skoro 3500 lidí má prověrku, i když ji na svém místě nemusí mít  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.