Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Diplomaté KLDR chystali pašování zbrojního materiálu z ČR

Diplomaté totalitní Severní Koreje chystali pašování zbrojního materiálu a dronů z Česka přes Afriku a Čínu do Pchjongjangu. Obchod zachytila a sledovala Bezpečnostní informační služba (BIS) a s vědomím ministerstva zahraničí jej zarazila. Zpravodajci se o podezřelém obchodu dozvěděli na přelomu let 2012 a 2013. Monitorovali pak obchodního tajemníka, který působil na severokorejské ambasádě v Praze. Píše o tom dnes Deník N, který případ zmapoval a BIS mu ho potvrdila. Dodávat zbrojní materiál do KLDR je zakázané, vztahuje se na něj embargo.

"K detailům tohoto staršího případu se nemůžu vyjadřovat. V obecné rovině ale mohu potvrdit, že se v minulosti BIS skutečně podařilo zabránit obchodu se zbrojním materiálem směrem z České republiky do KLDR," řekl listu mluvčí zpravodajské služby Ladislav Šticha.

Podle informací listu diplomat kontaktoval českého podnikatele a poptával náhradní díly na staré sovětské tanky T-54 a T-55, které dodnes severokorejský režim využívá. Sháněl ale i náhradní díly k obrněným vozům BMP2, BRDM a BTR nebo letadlům L-39, které od 70. let vyrábělo Aero Vodochody a s nimiž severokorejští piloti létali.

Kromě náhradních dílů se obchodní tajemník snažil sehnat i malé drony, píše Deník N. "Šlo o stroje s rozpětím přes jeden metr, které měly ve vzduchu vydržet necelou hodinu a byly schopné nést záznamové zařízení," řekl listu vysoce postavený zdroj z české vlády. Diplomat byl podle Deníku N ke shánění vojenského materiálu nucen vlastními tajnými službami a svými nadřízenými.

"Poptávky obchodnímu tajemníkovi zadával zástupce tří severokorejských společností, které jsou zapojené do zbrojního programu KLDR. Tenhle pán pak působil jako obchodní tajemník KLDR v Německu," řekl Deníku N zdroj, jehož informace se redakci podařilo ověřit ze zdrojů v české diplomacii. Do dodávek byly podle Deníku N zapojeny i tři české firmy, jejichž jména se listu nepodařilo získat.

BIS informace představila vládě a v Černínském paláci požádala o vyhoštění diplomata. Ministerstvo diplomata vyhostit odmítlo, protože o rok dříve byl kvůli jinému případu vyhoštěn předchozí ekonomický diplomat. Podle zdroje Deníku N byl diplomat donucen odjet zpět přes Čínu do KLDR.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, KLDR, zbraně, diplomacie, rozvědky, BIS, bezpečnost, Severní Korea, materiál, Bezpečnostní informační služba, Česko, Deník N, obchod, Čína, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Afrika, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diplomaté KLDR chystali pašování zbrojního materiálu z ČR  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.