Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pětice policistů z Iráku se kvůli omezení činnosti vrátí do ČR

Pětice českých policistů se kvůli omezenému provozu ve výcvikovém středisku v Bagdádu přesune z Iráku do České republiky. Na twitteru o tom dnes informoval policejní prezident Jan Švejdar. V okamžiku obnovení standardní činnosti se vrátí zpět do Iráku, dodal. Mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová řekla, že stažení policistů nesouvisí s vývojem bezpečnostní situace.

"Z důvodu přerušení výcviku a omezeného provozu ve výcvikovém středisku v Bagdádu se čeští policisté přesunou do ČR. V okamžiku obnovení standardní činnosti se vrátí zpět do Iráku," napsal Švejdar. Také Rendlová zdůraznila, že mise policistů nekončí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že situaci diskutoval s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO). "Výcviková mise je přerušená, dohodli jsme se, že těm pěti policistům umožníme čerpat dovolenou v situaci, kdy nemají náplň práce. Není to, že bychom stahovali naši přítomnost, pouze jsme využili toho, že ta mise stojí," uvedl. Nechtěl odhadovat, kdy by se mohli vrátit.

Čeští policisté cvičí irácké kolegy od roku 2017. Vyučují je základní policejní činnosti z taktického i administrativního hlediska. Mise se střídají po šesti měsících, na místě je vždy pět členů policejního sboru. "Iráčtí policisté z výcvikového tábora odjeli, v současnosti tedy není komu předávat zkušenosti," doplnila Rendlová.

Necelá čtyřicítka českých vojáků v misi Severoatlantické aliance v Iráku zůstává. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek potvrdil předchozí vyjádření, že vojáci jsou v pořádku a Česko své případné další kroky koordinuje se spojenci v rámci NATO.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním zasedání Bezpečnostní rady státu uvedl, že policisté, čeští vojáci i další občané v Iráku jsou v bezpečí. Dodal, že pro případnou evakuaci vojáků a policistů má Česko blokované prostředky. Rada konstatovala, že situace je aktuálně stabilizovaná a napětí se snižuje.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, Irák, Írán, USA, policie, diplomacie, Česko, Jan Švejdar, Bagdád, ANO 2011, NATO, Miloš Zeman, Jan Hamáček, ČSSD, Lubomír Metnar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětice policistů z Iráku se kvůli omezení činnosti vrátí do ČR  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.