Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Audit k Babišovi je podle Evropské komise konečný, premiér tvrdí opak

, aktualizováno 2. prosince 2019, 15:33

Audit ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který v pátek do Česka poslala Evropská komise, je podle této instituce konečný. Mluvčí komise tak dnes vyvrátil tvrzení ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a Babiše, že zpráva je pouze průběžnou verzí, ke které může Česko zaslat připomínky. Podle EK musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě. Opoziční politici vyzývají ke zveřejnění dokumentu, sněmovní strany chtějí koordinovat další postup na společné schůzce. Záležitost by podle nich měla dolní komora probrat.

Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje. Komise trvá na tom, že obsah zprávy je tajný, na žádost komise o důvěrné zacházení s dokumentem odkazuje i MMR.

Dostálová: Řízení k auditu nekončí

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) dopoledne uvedla, že řízení k auditu nekončí. Na úterý dopoledne svolala tiskovou konferenci. Babiš je dnes v Madridu na Konferenci OSN o změnách klimatu (COP25), dosavadní plánovaná vyjádření pro média zrušil. V rozhovoru pro rádio Impuls ráno podobně jako Dostálová trval na tom, že do Česka nedorazila finální zpráva a země může uplatňovat připomínky. Česko podle něj odmítalo závěry jarní předběžné zprávy a odmítat je bude i nadále.

Komise nemá podle Babiše autoritu na výklad českého práva

Evropská komise nemá autoritu na to, aby vykládala české zákony. Novinářům to dnes po svém vystoupení na konferenci OSN o změnách klimatu v Madridu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). I když komise tvrdí, že její audit na téma Babišova střetu zájmů, který v pátek zaslala do Prahy, je konečný, z pohledu České republiky konečný není, dodal předseda vlády.

Babiš řekl, že o závěrech auditu nic neví a ani o nich nebude obeznámen. "Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, Česká republika se k tomu vyjádří. Pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co (ČR) tvrdila, tak ho určitě odmítne," uvedl Babiš. Premiér řekl, že komise nemá patent na rozum a není autoritou na výklad českých předpisů včetně zákona o střetu zájmů.

Společnou schůzku všech stran zastoupených ve Sněmovně s výjimkou ANO inicioval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Poukázal na to, že se MMR ve svých prohlášeních snaží záležitost bagatelizovat a ututlat. Stranám by mělo jednání umožnit koordinovat další postup v kauze, účastnit by se podle Bartošových představ měli i zástupci vládních sociálních demokratů. Piráti i další strany požadují především zveřejnění dokumentu, Bartoš navrhuje i jeho projednání v kontrolním výboru Sněmovny a na plénu komory.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) novinářům řekl, že MMR by mělo o obsahu auditu informovat vládu. Zdůraznil, že pokud by na základě auditu muselo Česko vracet část proplacených unijních dotací, náklady by neměli nést daňoví poplatníci.

Dohadovací řízení o částce se může vléct třeba rok

Podle ředitele Transparency International (TI) Davida Ondráčky je rozhodnutí definitivní, nyní začne dohodovací období o tom, kolik peněz má Česko vrátit. Dříve se hovořilo o tom, že Česku hrozí, že do unijního rozpočtu bude vracet kolem 450 milionů korun dotací pro Agrofert. Dohadovací řízení o částce se může vléct podle TI třeba rok. ČR v něm může legitimně vznášet námitky. Babiš by měl podle organizace, která na jeho střet zájmů dlouhodobě upozorňuje, okamžitě odstoupit.

"Dva měsíce má Česko na to, aby implementovalo nějaká opatření," uvedl analytik TI Milan Eibl k tvrzení ministerstva pro místní rozvoj, že Česko má dva měsíce na vyjádření ke zprávě. Podle Ondráčky by se mohlo v extrémním případě stát, že budou zastaveny veškeré dotace směřující do Česka. Dostálová podle Ondráčky lže v Babišův prospěch, aby si udržela vlastní pozici.

Rozhodnutí už podle TI padlo. "Čekáme, kolik bude Česká republika (z dotací) vracet, záležet bude na tom za jaké období," uvedl Ondráčka. Je podle něj evidentní, že peníze získal neoprávněně holding Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů. Měl by je tak také vracet. "Pokud to neučiní, bude to stát vymáhat stát soudně," uvedl. Poznamenal, že o věci bude ale rozhodovat ministerstvo financí v gesci Babišova hnutí ANO.

TI jako účastník řízení podle Ondráčky dostane o výsledku auditu informace, není ale jasné kdy přesně a jaké. Evropská komise slíbila, že dá vědět k 4. prosinci. "Neznamená to ale, že nám hned pošlou celý audit," uvedl Eibl. Jednat se podle něj může o nějakou formu vyrozumění.

Ukončený audit se týká dotací ze strukturálních fondů EU. Evropská komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

Jak šel čas...

Pátek 29. listopadu:

- Evropská komise zaslala českým úřadům konečnou auditní zprávu týkající se dotací z unijních strukturálních fondů vyplácených skupině Agrofert. Obsah zprávy komise označila za důvěrný a nechce ho komentovat.

- Ukončený audit se týká dotací ze strukturálních fondů EU. Komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.


Neděle 1. prosince:

- Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) potvrdilo, že auditní zprávu obdrželo. Podle úřadu ale nejde o finální verzi a ČR bude mít dva měsíce na odpověď a případné připomínky. Z vyjádření úřadu vyplývá, že dokument nyní nelze zveřejnit, jak žádá opozice, protože Evropská komise "žádá o důvěrné zacházení".

-Týdeník Respekt na svém webu s odvoláním na dva nejmenované zdroje uvedl, že dokument potvrzuje Babišů střet zájmů. Jeden ze zdrojů Respektu sdělil, že Babiš podle auditu porušuje české i evropské právo.

- Organizace Transparency International (TI), která na možný Babišův střet zájmů loni upozornila, ale trvá na tom, že auditní zpráva je konečná a MMR ji má zveřejnit. Zveřejnění požaduje i převážná část opozice.

- Premiér výhrady EK odmítl, v České televizi řekl, že dodržel zákon o střetu zájmů, postupoval podle něj a jím vlastněnou firmu vložil do svěřenského fondu. Na zveřejnění auditu prý nemá vliv.


Pondělí 2. prosince:

- Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) dopoledne uvedla, že řízení k auditu nekončí. Na úterý dopoledne svolala tiskovou konferenci. Babiš, který odletěl do Madridu na Konferenci OSN o změnách klimatu (COP25), dosavadní plánovaná vyjádření pro média zrušil. V rozhovoru pro rádio Impuls ráno podobně jako Dostálová trval na tom, že do ČR nedorazila finální zpráva a země může uplatňovat připomínky.

- Mluvčí komise kolem poledne vyvrátil tvrzení MMR a Babiše, že zpráva je pouze průběžnou verzí, ke které může ČR zaslat připomínky. Podle EK musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.

- Podle ředitele TI Davida Ondráčky nyní začne dohodovací období o tom, kolik peněz má Česká republika vrátit. Dříve se hovořilo o tom, že ČR hrozí, že do unijního rozpočtu bude vracet kolem 450 milionů korun dotací pro Agrofert.

- Babiš v Madridu novinářům řekl, že EK nemá autoritu na to, aby vykládala české zákony. I když komise tvrdí, že její audit na téma Babišova střetu zájmů je konečný, z pohledu České republiky konečný není, dodal předseda vlády.

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, EU, Babiš, hospodářství, audit, Andrej Babiš, Česko, Evropská komise, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, střet zájmů, ANO 2011, dotace, Klára Dostálová, Agrofert, OSN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Audit k Babišovi je podle Evropské komise konečný, premiér tvrdí opak  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.