Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha představila prototyp nového přístřešku MHD

Hlavní město dnes na Palackého náměstí odhalilo prototyp nového přístřešku pro MHD, jehož podoba vzešla z loňské designové soutěže. Jak novinářům řekli zástupci města, testovat se bude do dubna, poté by měla začít sériová výroba. Nové přístřešky mají nahradit stávající mobiliář, jehož většinu vlastní a provozuje společnost JCDecaux na základě smlouvy z roku 1994. Tu minulého vedení magistrátu označilo za nevýhodnou a odmítlo ji prodloužit. Nyní magistrát připravuje tendr na provozovatele po roce 2021, kdy smlouva skončí. JCDecaux dnes naproti městskému prototypu umístila vlastní přístřešek, který je podle zástupců firmy kvalitnější.

Nových přístřešků města existuje několik typů, na Palackého náměstí je osazena verze zahrnující displej zobrazující čas příjezdu tramvají. Prototyp se bude testovat do dubna. Poté magistrát nechá v případě potřeby udělat v návrhu změny, odkoupí licenci a začne zastávky sériově vyrábět. "Cílem města je, aby tyto přístřešky nahradily všechny stávající typy přístřešků," uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že maximální cena jedné zastávky v sériové výrobě bude 250 tisíc korun.

Autory návrhu přístřešku pro město jsou Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj. Stejný autorský tým vyhrál i soutěž, ve které město již dříve vybralo novou podoba laviček, košů a stojanů na kola. Pro dopravní podnik autoři připraví také návrh nového označníku MHD.

Přímo naproti prototypu hlavního města postavila svůj "konkurenční" přístřešek firma JCDecaux, která v současnosti většinu přístřešků v metropoli provozuje. Praha nyní připravuje vypsání tendru na provozovatele po vypršení kontraktu, do kterého se JCDecaux plánuje přihlásit. Existuje také varianta, že město si zastávky bude provozovat samo, rozhodnuto zatím není. Primátor dnes otázku mobiliáře označil za "problém pocházející z temného dávnověku 90. let" srovnatelný s opencard.

Podle mediálního zástupce JCDecaux Martina Lánského je zastávka nainstalovaná společností zaměřená na práci s daty a design byl vybrán speciálně proto, že se hodí do pražské památkové rezervace. Přístřešek disponuje dotykovým panelem, kde mohou cestující najít informace o příjezdech a odjezdech, mapy, lokální zprávy a další informace. Dodal, že oproti prototypu městskému přístřešku je cena toho jejich několikanásobně nižší a instalace byla výrazně rychlejší.

Zastávku hlavního města kritizoval spolek Zhotoven, jehož členové se na místě také objevili s svými materiály, kritizujícími politiku magistrátu ohledně mobiliáře. V tiskové zprávě spolek označil zastávku za "největší mezinárodní ostudu v dějinách." Za spolek nikdo konkrétní nevystupuje, na jeho facebookové stránce lidé opakovaně vznesli dotaz na možné napojení na společnost JCDecaux. Firma i spolek to popřely. Stránky zhotoven.cz má nicméně podle registru domén zaregistrována JCDecaux. Spolek na facebooku uvedl, že nejde o jeho stránky.

Autoři | Foto iprpraha.cz

Štítky ČR, MHD, internet, JCDecaux, Praha, přístřešek, prototyp, městská hromadná doprava, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Olgoj chorchoj, Michal Froněk, Jan Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha představila prototyp nového přístřešku MHD  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.