Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Peking vypověděl sesterské partnerství s Prahou

Peking s okamžitou platností vypověděl sesterské partnerství s Prahou. Pozastaví s ní veškeré oficiální styky. Ve vyjádření, které poskytlo čínské velvyslanectví v Česku, to uvedla kancelář pro mezinárodní záležitosti pekingského magistrátu. Představitelé pražské koalice se podle ní hrubě vměšovali do vnitřních záležitostí Číny a záměrně porušovali sesterské partnerství s Pekingem.

"Vzhledem k tomu, že politické předpoklady a základy pro partnerství mezi oběma městy již neexistují, z pověření magistrátu města Pekingu tímto kancelář pro mezinárodní záležitosti města Pekingu prohlašuje, že město Peking s okamžitým účinkem vypovídá sesterské partnerství s hlavním městem Prahou a pozastaví s ním veškeré oficiální styky," napsala kancelář a uvedla, že doufá v to, že představitelé Prahy si co nejdříve uvědomí své chyby a konkrétními kroky napraví negativní dopady.

O vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem v pondělí také rozhodla rada hlavního města Prahy. Důvodem byla neochota čínské strany jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Vypovězení smlouvy mají ještě projednat zastupitelé. Čínské velvyslanectví v ČR označilo tento krok radních za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Čína, diplomacie, správa, Praha, Peking, partnerství, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peking vypověděl sesterské partnerství s Prahou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.