Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Čínští špehové podle tisku ukradli obchodní tajemství ASML

Čínští špehové ukradli cenné obchodní tajemství nizozemského výrobce polovodičového vybavení ASML, a způsobili tím firmě škodu v řádu stovek milionů eur. Napsal to nizozemský finanční list Financieele Dagblad (FD), podle kterého je případ jednou z největších špionáží v zemi.

List uvedl, že na základě jeho vlastního vyšetřování technologii ukradli zaměstnanci ASML z Číny, kteří pracovali na vysoké úrovni v oddělení výzkumu a vývoje, a získala ji čínská vláda. Nicméně firma uvedla, že nenašla nevyvratitelné důkazy o zapojení čínské vlády, napsala agentura Reuters.

List ve zprávě vychází částečně ze zdrojů z firmy a částečně z rozhodnutí kalifornského soudu loni v listopadu v případě mezi americkou dceřinou společností ASML a čínskou XTAL, která o měsíc později zkrachovala. XTAL měl být zapojen do krádeže a jeho mateřská firma má napojení na čínské ministerstvo pro vědu a technologie.

ASML poskytuje výrobcům čipů vše, co potřebují, tedy hardware, software a služby, aby mohli masově vyrábět čipy. Mezi jeho zákazníky patří přední výrobci čipů, jako Samsung, Intel a TSMC. Firma má po celém světě 19 tisíc zaměstnanců.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Čína, ASML, Financieele Dagblad, vláda Čínské lidové republiky, Samsung, Intel, TSMC

Čínští špehové podle tisku ukradli obchodní tajemství ASML  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.