Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

15. březen 2019, den kdy děti převzaly zodpovědnost za své rodiče

V pátek 15. března se v Praze odehrál protestní pochod za boj proti klimatickým změnám. Čím je však tento protest tak výjimečný? Organizace se chopily děti...

Dle vzoru Grety Thunbergové, asi nejznámější mladé Švédky dnešní doby, dnes po celém světě organizují mladí studenti protesty za boj proti klimatickým změnám. Dávají tak výchovnou lekci všem dospělým, kteří jakoby nechápali, v jakých podmínkách jednou jejich děti budou muset žít.

Jen za poslední rok sledujeme stovky důkazů zhoršování dopadů klimatických změn po celém světě. Za polárním kruhem jsme v roce 2018 naměřili nejvyšší teploty od dob měření, Švédsko bylo v plamenech, Řecko zažilo nejhorší požáry za poslední desetiletí, v Maďarsku vysychala Dunaj, v Česku jsme se “modlili k bohu deště” a můžeme pokračovat dál. Dle NASA celkové dopady klimatických změn jsou viditelné po celém světě a budou se neustále zhoršovat. Povodně, extrémní sucha, hurikány, zvyšování hladiny moří, vymírání druhů, nedostatek vody a velké negativní dopady na lidské životy jako je zhoršení životních podmínek, migrace, nemoci. Sci-fi? Ne. Je to realita našich dětí, které čím dál častěji zoufale prosí v ulicích za změnu scénáře tohoto nepovedeného děsivého filmu, ve kterém budou muset hrát.

Mottem těchto protestů se stala otázka „K čemu sedět ve školních lavicích, když dospělí a ti, kteří rozhodují o naší budoucnosti, nedělají nic pro to, abychom vůbec nějakou měli?“ S celým protestem začala právě 15letá Greta, která požadovala po švédské vládě, aby věnovala větší pozornost tomuto tématu. Každý den po dobu dvou týdnů místo ve škole seděla na dlažebních kostkách před parlamentem a rozdávala letáčky, na kterých bylo napsáno: “I am doing this because you adults are shitting on my future,” v překladu: “Tohle dělám proto, protože vy, dospělí, serete na mou budoucnost.”

Neuvěřitelná moudrost a odhodlanost této dívky ji vyzvedla až k nominaci na Nobelovu cenu míru. Zda ji nakonec získá, nebo ne, je otázkou, nicméně dopad jejích činů je viditelný po celém světě a mobilizace sta tisíců až milionů mladých studentů je toho důkazem.

Chcete i vy pomoct zlepšit budoucnost svým dětem? Přidejte se k protestům, které organizují a ukažte, že vám jejich budoucnost není lhostejná. Už se totiž není možné vymlouvat, že jsme o důsledcích našeho konání “nevěděli”. I k tomu vyzývají právě mladí studenti a organizátoři těchto protestů, kteří doufají, že tak přimějí vlády konat a ne pouze mluvit o boji proti klimatickým změnám.

Autoři | Foto Jakub Wittka

Štítky demonstrace, stávka, klima, klimatické změny, Fridays For Future, Praha, protest, NASA, Švédsko, Řecko, Maďarsko, Česko, Dunaj, Parlament České republiky

15. březen 2019, den kdy děti převzaly zodpovědnost za své rodiče  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.