Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Schváleno. Pyrotechnika půjde v Liberci odpalovat jen na Silvestra a Nový rok nebo ve veseckém areálu

Používání zábavní pyrotechniky bude v Liberci výrazně omezeno. Bez souhlasu města ji bude možné odpalovat jen na Silvestra a Nový rok a celoročně v rekreačním areálu ve Vesci. Zákaz se nevztahuje na prskavky či bouchací kuličky. Novou vyhlášku s platností od 17. dubna ve čtvrtek schválilo liberecké zastupitelstvo.

„Vyhláška pracuje s jednotlivými kategoriemi zábavní pyrotechniky, jak to stanovuje zákon. Zakazuje všechny od F2 výše, ale kategorii F1, která je dostupná dětem od 15 let a obsahuje prskavky, různé narozeninové fontány, bouchací kapsle, tak tu necháváme neregulovanou," řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr (SLK).

První a poslední den v roce

Používání zábavní pyrotechniky bez omezení bude povolené jen první a poslední den v roce, pro další dny bude nutné vyjednat si na magistrátu výjimku. Žádost bude nutné podat minimálně 30 dnů před dnem, kdy chce žadatel pyrotechniku odpalovat.

Ve vyhlášce je ale stanovena jedna lokalita, na kterou se tato povinnost nevztahuje. Bez povolení bude možné celoročně odpalovat zábavní pyrotechniku v rekreačním areálu ve Vesci. To se některým zastupitelům nelíbilo. „Tato část města je zatížena tolika negativními jevy, že to nepovažuji za šťastné," uvedl opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec Josef Šedlbauer.

Tvrdší návrh neprošel

Jeho návrh, aby zákaz používání pyrotechniky platil pro celé město, neprošel. Náměstek Langr ale slíbil, že budou do konce letošního roku sledovat, jaký vliv má na život ve Vesci možnost odpalovat tam pyrotechniku bez omezení. Pokud bude negativní, předloží příští rok novelu této vyhlášky. Součástí dnes schválené verze je také celoroční zákaz vypouštění takzvaných lampionů štěstí v celém městě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, pyrotechnika, silvestr, nový rok, vyhláška, zábavní pyrotechnika, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, Josef Šedlbauer

Schváleno. Pyrotechnika půjde v Liberci odpalovat jen na Silvestra a Nový rok nebo ve veseckém areálu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.