Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na větší části Jihočeského kraje sněží, nejvíc na Prachaticku

Na větší části Jihočeského kraje začalo v noci na dnešek sněžit, na Prachaticku napadlo i kolem 12 až 15 centimetrů sněhu. Silnice jsou sjízdné s opatrností. Na silnicích na východě Čech zůstávají zbytky sněhu jen místy ve výše položených oblastech.

Jihočeský kraj

Na větší části Jihočeského kraje začalo v noci na dnešek sněžit, na Prachaticku napadlo i kolem 12 až 15 centimetrů sněhu. Silnice jsou sjízdné s opatrností. Holé vozovky byly k ránu v okresech Tábor a Jindřichův Hradec, kde pršelo, ale mohly by namrzat, řekl ČTK dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista. Výstraha meteorologů před silným sněžením platí pro tento kraj do dnešních 11:00.

"Provoz je zatím minimální. Nemáme hlášeny úseky, kde by se něco dělo," řekl dispečer k situaci v dopravě před 07:00.

Sněžit nebo pršet v tomto kraji začalo asi tři hodiny po půlnoci. "Kde pršelo, je sjízdnost bez omezení. Ale teploty mají jít k nule, dá se očekávat výskyt ledovek," upozornil Šulista. Sypače tam provádějí posyp preventivně. V místech, kde sněží, je na chemicky ošetřovaných tazích rozbředlý sníh. Na vedlejších silnicích zatím silničáři sníh odhrnují a až přestane sněžit, posypou je drtí.

Přes den bude na jihu Čech zataženo. Místy i vydatné sněžení bude slábnout později odpoledne a večer. Teploty budou nejvýše mezi minus jedním až plus dvěma stupni Celsia. Vát bude mírný vítr.

Moravskoslezský kraj

V Beskydech na Frýdecko-Místecku je na silnicích rozbředlá vrstva sněhu. Na Opavsku jsou místy zbytky zledovatělého sněhu. Na Bruntálsku jsou silnice mokré. Místy je v Moravskoslezském kraji mlha nebo dohlednost ztěžuje déšť. Silničáři proto zejména v těchto úsecích nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Pro kamiony je nadále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro těžká nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, který se předělává na dálnici.

Podle předpovědi meteorologů dnes bude v kraji většinou zataženo. Postupně na většině území bude pršet, což se k večeru změní v déšť se sněhem a v horách ve sněžení.

Olomoucký kraj

Silnice ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka pokrývá dnes ráno rozbředlá vrstva sněhu, případně zmrazky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Olomouckého kraje jsou většinou holé, mokré a sjízdné bez omezení. Místy komplikují řidičům dohlednost mlhy. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

V kraji je převážně zataženo s deštěm, místy fouká slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od nuly do šesti stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout šesti stupňů, na horách a na Jesenicku pak dvou stupňů Celsia. Přes den bude zataženo, postupně na většině území s deštěm. Na horách a na Jesenicku očekávají meteorologové srážky smíšené nebo sněhové. Během odpoledne dojde od severozápadu k přechodu na srážky smíšené nebo sněhové v celém regionu. Vát bude slabý proměnlivý, během dne mírný severní až severovýchodní vítr.

Pardubický a Královéhradecký kraj

Na silnicích na východě Čech zůstávají zbytky sněhu jen místy ve výše položených oblastech. Je rozbředlý, ale může tvořit i zledovatělou vrstvu. Všechny komunikace jsou sjízdné, uvádějí silničáři.

Zpomalit by měli řidiči na menších silnicích v okolí Lanškrouna, v Krkonoších a v nejvyšších polohách Orlických hor. Zledovatělý sníh je také v oblasti Žamberka a v Železných horách.

Dnes ráno bylo v na východě Čech zataženo, na většině území pršelo nebo padal déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly od nuly do plus čtyř stupňů.

Kraj Vysočina

Na silnicích nižších tříd Vysočiny je v některých úsecích vrstva zledovatělého sněhu, místy i s vyjetými kolejemi. V noci na dnešek padal sníh s deštěm na Pelhřimovsku, na vozovkách tam mohou být zbytky rozbředlého sněhu. Jinde v kraji pršelo a solené hlavní tahy jsou holé. Vyplývá to z informací dispečinku krajské správy a údržby. Teploty na Vysočině byly ráno od nuly po pět stupňů Celsia.

Zataženo s deštěm bude v tomto kraji i přes den, v jeho západní části budou srážky smíšené nebo i sněhové. Odpoledne a k večeru začne postupně sněžit v celém kraji. Nejvyšší denní teploty se budou držet mezi nulou až šesti stupni Celsia. Odpoledne se bude od západu ochlazovat, tvořit se může náledí a zmrazky, upozornil Český hydrometeorologický ústav. Výstraha před náledím platí na Vysočině od dnešních 16:00 do 09:00 v pondělí.

Zlínský kraj

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá dnes ráno uježděná vrstva sněhu o tloušťce mezi pěti až deseti centimetry. V některých úsecích se z ní však stává rozbředlá kaše, místy motoristé narazí také na vyjeté ledové koleje. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé a mokré, případně vlhké. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Pro těžká vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

V kraji je převážně oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr, na Vsetínsku se objevují mlhy. Teploty se ráno pohybovaly od dvou do osmi stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout devíti stupňů Celsia. Přes den bude zataženo s deštěm nebo občasným deštěm. Později večer se postupně může vyskytnout déšť se sněhem, kvůli kterému existuje riziko vzniku náledí. Vát bude mírný východní až jihovýchodní vítr, později večer se změní na severovýchodní až severní.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky počasí, náledí, sníh, ochalazení, únor, silnice, Jihočeský kraj, okres Prachatice, Česko, stupeň Celsia, Kraj Vysočina, Ředitelství silnic a dálnic, Zlínský kraj, okres Jeseník, Tábor

Na větší části Jihočeského kraje sněží, nejvíc na Prachaticku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.