Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Výbuch v dole na Karvinsku zabil 13 horníků, jeden bojuje o život

Neštěstí v dole ČSM na Karvinsku, v němž explodoval metan, má už pět obětí, osm lidí se stále pohřešuje. Zraněných je asi deset, jsou v nemocniční péči, někteří na popáleninové klinice Fakultní nemocnice Ostrava. Jeden byl při převozu v ohrožení života. V podzemí dál pracují báňští záchranáři. Po 17:00 v severní lokalitě dolu explodoval metan. Mezi mrtvými a zraněnými jsou převážně polští horníci.

Z 13 mrtvých horníků je zatím na povrchu pouze jeden, ostatní zůstávají podle Čelechovského v podzemí. Není zatím jasné, kdy bude možné těla vytáhnout. Nejdříve to bude po Novém roce. "Na místě důlního neštěstí nyní budujeme ochranné hráze, které mají zamezit požáru. Na místě je velmi špatná viditelnost," sdělil Čelechovský.

Výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk novinářům řekl, že záchranné práce stále pokračují, ztěžuje je však požár v dole. Ve čtvrtek večer bylo jasné, že výbuch nepřežilo pět horníků, osm dalších se pohřešovalo. "V určitém okamžiku jsme při narůstajícím požáru zhodnotili, že není možné se k pracovníkům dostat. Koncentrace, které tam jsou, jsou neslučitelné se životem. Vedoucí likvidace havárie rozhodl o plošném uzavření prostoru. Připravujeme stavbu hrází, trvat by to mělo do neděle," řekl Kowalczyk.

Podle Čelechovského speciální komise zjišťuje, proč v dole metan vybuchl. "Musíme si počkat na výsledky tohoto šetření," uvedl. Za OKD vyjádřil hlubokou upřímnou soustrast všem rodinám obětí.

Lokalita je nyní uzavřená, což se dotýká práce 800 zaměstnanců ze dvou směn. Museli zůstat doma, kde budou zřejmě do neděle, než se podaří prostor zatarasit. Pobírají 100 procent mzdy, protože jde o překážku na straně zaměstnavatele.

Poslanci uctí památku

Dva ze tří zraněných byli ve čtvrtek převezeni do FN Ostrava. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu, řekla ráno mluvčí nemocnice. Ihned po transportu byl operován na oddělení popálenin. Popáleniny měl na hlavě, krku, trupu, rukou a nohou. Druhý z mužů je ve stabilizovaném stavu. Třetího zraněného záchranáři převezli do nemocnice v Karviné. Byl odhozen tlakovou vlnou a jeho zranění jsou spíše lehká.

Poslanci uctili v úvodu dnešního jednání Sněmovny minutou ticha památku obětí. "Je to opravdu velká tragédie," řekl Josef Hájek (ANO), jenž v OKD v minulosti řadu let pracoval. Mezi poslanci vyhlásil sbírku pro pozůstalé.

Michal Dworczyk z kanceláře polského premiéra Mateusze Morawieckeho na twitteru uvedl, že Morawiecki bude v Karviné dnes ráno. Premiér Andrej Babiš (ANO) na místo tragédie zamíří po jednání Bezpečnostní rady státu.

"Hned po skončení Bezpečnostní rady státu letím na místo tragédie do dolu ČSM, abych zjistil, jakou pomoc může naše vláda poskytnout," uvedl ráno na twitteru Babiš. On i jeho polský protějšek vyjádřili v noci soustrast pozůstalým a nabídli pomoc.

"Všem blízkým obětí ... chci vyjádřit svoji nejhlubší soustrast. Je to obrovská tragédie pro všechny Poláky i Čechy," napsal dnes ráno Morawiecki na twitteru. "Ukažme v tomto mimořádně těžkém dni solidaritu a pocit národní sounáležitosti," dodal.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná. Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

Důlní neštěstí v Karviné je druhé nejhorší na území ČR od roku 1990.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky horník, Karviná, výbuch, metan, okres Karviná, methan, OKD, Fakultní nemocnice Ostrava, požár, Andrej Babiš, ANO 2011, Důl ČSM, Bezpečnostní rada státu

Výbuch v dole na Karvinsku zabil 13 horníků, jeden bojuje o život  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.