Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Najíte se a máte opět hlad? Pozor na hladové potraviny!

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.

S termínem glykemický index se možná mnoho z vás již setkalo, přesto však mnozí stále nevědí, jak s tímto údajem pracovat ve svém jídelním režimu. Proto vám ho zkusíme opět trochu vysvětlit a přiblížit.

V dřívějších dobách se díky horšímu zpracování konzumovaly především potraviny pomalu vstřebatelné - celozrnné, tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Zavedením kvalitních mlýnů v polovině 19. století pak znamenalo jednu z největších změn v potravinářství.

Stále výraznějším vymíláním potravy docházelo k odstranění vlákniny až ke kompletnímu oddělení otruby od bílé mouky. V současné době tedy již konzumujeme převážně potraviny s vysokým GI, to znamená rychle vstřebatelné sacharidy.

Teorie a definice glykemického indexu

Autorem teorie glykemického indexu je Dr. Jenkins, profesor výživy na Torontské univerzitě, který přišel na to, že různé druhy sacharidů a jejich vzájemný poměr, včetně obsahu dalších živin, významně ovlivňují reakci hladiny krevního cukru.

Glykemický index (GI) je definován jako poměr plochy vzestupu glykemie (hodnota krevního cukru) v žilní krvi po dvou hodinách u zdravých osob anebo po třech hodinách u diabetiků, ve srovnání s příjmem ekvivalentního množství glukózy jako referenčního sacharidového zdroje. Základem hodnocení potravin podle teorie glykemického indexu je hodnota GI čisté glukózy, která je stanovena číslem 100.

  • hodnota vyšší než 70 znamená potraviny s vysokým GI
  • hodnota v rozmezí 55 - 69 včetně znamená potraviny se středním GI
  • hodnota nižší než 55 znamená potraviny s nízkým GI

Laicky řečeno, když sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem, náš organismus ji mnohem rychleji zpracuje a za mnohem kratší dobu pak pocítíte hlad.

Pokud si tedy budete vybírat především potraviny s nižším GI, budete si po jídle zvyšovat hladinu krevního cukru v krvi (glykemii) mnohem méně. Tím pádem také bude potřeba pro její snížení i méně inzulinu. A nezapomeňte, že inzulin také významně ovlivňuje ukládání tuku v organismu!

Glykemický index a civilizační onemocnění

Objasnění mechanismů souvisejících s glykemickým indexem dává odpověď na otázku, proč navzdory oblíbenosti nízkotučných potravin celá planeta nezadržitelně tloustne a proč stoupá počet diabetiků, a to především takzvaného získaného diabetu II. typu.

Velká konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem totiž zvyšuje pravděpodobnost vzniku diabetu II. typu, kardiovaskulárních chorob a některých typů rakoviny. Kromě toho vede k obezitě, protože - jak jsme již zmínili - je inzulin ‚tukotvorný‘ hormon.

Negativní dopad mají potraviny s vysokým glykemickým indexem i na psychiku člověka. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi u nich způsobuje hypoglykemii, která je doprovázena nervozitou či pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého.

Hodnota glykemického indexu u jednotlivých druhů potravin

Pivo 110 Jáhly 50
Glukóza 100 Chléb otrubový 45
Brambory pečené 95 Čerstvý hrášek 40
Bramborová kaše 90 Šťáva z čerstvých pomerančů 40
Předvařená rýže 90 Těstoviny celozrnné 40
Med 90 Fazole červené 40
Vařená mrkev 85 Divoká rýže 35
Corn Flakes 85 Amarant 35
Pšeničný chléb 85 Quinoa 35
Chipsy 80 Mrkev syrová 35
Cukr 70 Jogurt bílý 35
Kukuřice 70 Pomeranč 35
Brambory vařené ve slupce 65 Jablko 30
Banán 65 Cizrna 30
Hrozinky 65 Čokoláda hořká 22
Celozrnný chléb 55 Fruktóza 20
Bílé těstoviny 55 Meruňky 20
Batáty 50 Ořechy vlašské 15
Kiwi 50 Cibule, česnek 10
Rýže Basmati 50 Listová zelenina 10
Rýže Natural 50 Rajče, paprika, brokolice 10

Je tedy velmi důležité konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem!

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Radim Šupka
výživový poradce

Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz

 

Štítky jídlo, glykemický index, glukóza, University of Toronto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Najíte se a máte opět hlad? Pozor na hladové potraviny!  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.