Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Český pašerák drog dostal pod tlak vládu na Novém Zélandu. Praha požádá o jeho vydání

Nestává se často, aby Čech vyvolal politickou roztržku na opačné polokouli. Karel Šroubek alias Jan Antolík ale způsobil problémy vládě na Novém Zélandu, a to i z vězení. Jak zjistil HlídacíPes.org, Česko teď zřejmě po letech otálení požádá o Šroubkovo vydání.

Karel Šroubek, který si na Novém Zélandu odpykává trest za pašování drog, tam nedávno dostal povolení k pobytu. Ministr imigrace Iain Lees-Galloway ale po vlně kritiky vzápětí oznámil, že své rozhodnutí přezkoumá.

Dotazům na Šroubkovo povolení k pobytu čelila během parlamentních interpelací tento týden i novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Mimo jiné v odpovědích řekla, že „podle jejího výkladu Šroubek už dříve povolení k trvalému pobytu měl, i když pod jiným jménem.“

Karel Šroubek se totiž v roce 2003, když na Nový Zéland poprvé přijel, před tamními úřady vydával za někoho jiného a používal falešný pas na jméno Jan Antolík.

Do Česka se bál, byl tu ale dvakrát

Rozhodnutí ministra pro imigraci udělit Šroubkovi povolení k pobytu rozladilo nejen novozélandskou opozici, ale například i zástupce migrantů, kteří na Novém Zélandu usilují přesně o totéž – o trvalý pobyt, na rozdíl od Šroubka ale nejsou odsouzenými pašeráky.

Podle čerstvých informací například Šroubek lhal, když novozélandským úřadům tvrdil, že mu v Česku hrozí nebezpečí a že se tam nemůže vrátit, protože byl svědkem vraždy. Ve skutečnosti měl Česko navštívit nejméně dvakrát, a to v roce 2009. Upozornil na to deník The New Zealand Herald.

V té době Šroubek spolu s dalšími muži čelil obviněním z násilné loupeže a únosu. Soud mu přesto dvakrát dovolil, aby navštívil Česko. Sám Šroubek tvrdil, že to je kvůli obchodním aktivitám, které mezi Novým Zélandem a Českem provozuje.

The New Zealand Herald uvedl, že Šroubek naposledy podnikal s dovozem nápojů z Evropy. Během pobytu na ostrovech se také stal kickboxerem.

Deník dále připomněl, že Šroubek stál před soudem později i kvůli používání falešného pasu a že pokud by byl shledán vinným, bylo by to jasným důvodem pro jeho deportaci.

Tehdejší soudce Roy Wade ale uložil Šroubkovi jen 200 hodin veřejných prací a i teď po letech na dotaz deníku uvedl, že Šroubkově verzi o nebezpečí ve vlasti a zkorumpovaných českých policistech stále věří.

V hledáčku české justice

Šroubkovu bohatou kriminální minulost během patnáctiletého pobytu na Novém Zélandu připomnělataky tamní rozhlasová stanice Radio New Zealand.

Do vězení nakonec Šroubka dostalo pašování pěti kilogramů extáze, za které byl odsouzen v jiném procesu. Zájem o Šroubka má ale i česká justice.

„Karel Šroubek byl v České republice odsouzen k trestu odnětí svobody na 4 roky a 6 měsíců. Zároveň je v České republice trestně stíhán pro další trestnou činnost. V roce 2013 po něm proto bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání,“ připomíná Martin Bačkovský z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

V parlamentních interpelacích ale novozélandský ministr spravedlnosti řekl, že Česko dosud nepodalo oficiální žádost o Šroubkovo (Antolíkovo) vydání.

Na tahu je Praha

To, že žádost o extradici z Prahy v posledních letech neodešla, zdůvodňuje český resort spravedlnosti procesními specifiky novozélandského právního systému:

„Příslušnými orgány Nového Zélandu bylo sděleno, že v té době probíhající deportační řízení podle novozélandské právní úpravy trvá v řádu měsíců, zatímco extradiční řízení může trvat až několik let a doporučují proto vyčkat deportačního řízení,“ říká na dotaz HlídacíPes.org Martin Bačkovský.

Ministerstvo spravedlnosti tedy s podáním žádosti o vydání čekalo až do skončení deportačního řízení probíhajícího na Novém Zélandě. To se ale změnilo, když Karla Šroubka na Zélandu odsoudili k trestu odnětí svobody na necelých šest let a zároveň mu udělili povolení k pobytu.

„Proto jeho deportace do České republiky patrně nebude možná. Jediným způsobem naplnění účelu trestního řízení v České republice je za dané situace požádat o jeho vydání. Ministerstvo spravedlnosti tak učiní v nejbližší době,“ přibližuje další postup české strany Bačkovský.

Proč se teď současný ministr imigrace na Novém Zélandu do případu Čecha Karla Šroubka vložil, není jasné. Lídr opozice Simon Bridges kvůli kauze vyzval ministra k rezignaci.

Autoři | Foto youtube.com | Zdroj hlidacipes.org

Štítky Hlídací pes, Nový Zéland, drogy, pašování, Česko, Praha, HlídacíPes.org, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Iain Lees-Galloway, Jacinda Ardernová, Simon Bridges, Evropa, vláda

Český pašerák drog dostal pod tlak vládu na Novém Zélandu. Praha požádá o jeho vydání  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.