Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Zeman zahájil přehlídku, připomněl boj armády proti terorismu

Prezident Miloš Zeman zahájil vojenskou přehlídku ke 100. výročí založení Československa. V krátkém projevu před tím připomněl boj armády proti terorismu. Po Evropské třídě v Praze pochoduje víc než 2100 lidí a projedou stovky kusů techniky. Zapojení letecké techniky bylo kvůli oblačnému a deštivému počasí omezeno. Přelétla jen dvě stíhací letadla Gripen, která nebyla vidět, a některé vrtulníky. Spolu s prezidentem přehlídce přihlíží asi 1500 hostů včetně zahraničních.

Před začátkem přehlídky náčelník generálního štábu Aleš Opata zkontroloval vojáky nastoupené k přehlídce a podal hlášení Zemanovi. Po státní hymně Zeman uvedl, že česká armáda je nyní armádou svobodné společnosti, která plní své mezinárodní závazky bojem proti "největšímu nepříteli lidstva" terorismu. Připomněl, že od vzniku Československa byla také ale armádou, která chtěla bojovat a nebylo jí to umožněno, a armádou satelitního státu.

"Dnes večer bude do Vladislavského sálu vnesen meč Milana Rastislava Štefánika, prvního ministra obrany samostatného československého státu. Ponese ho veterán z Afghánistánu. Toto spojení, které překlenuje sto let, vypovídá o dějinách naší země a tedy i o dějinách naší armády," řekl Zeman. Přehlídka je podle něj demonstrací připravenosti české armády chránit národní zájmy státu, zájmy bezpečnosti všech občanů.

Na čestné tribuně je přítomen premiér Andrej Babiš, slovenský premiér Peter Pellegrini či americký ministr obrany James Mattis. Spolu s vojáky a jejich lehkou i těžkou technikou projíždějí po Evropské třídě také stroje hasičů, policistů, celní správy, záchranných sborů a strážníků.

Autoři | Foto Facebook/Miloš Zeman

Štítky ČR, Slovensko, armáda, historie, letectví, 1918, Miloš Zeman, terorismus, Československo, Praha, Gripen, Armáda České republiky, Aleš Opata, vznik Československa, Milan Rastislav Štefánik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman zahájil přehlídku, připomněl boj armády proti terorismu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.