Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Soud zprostil obžaloby policistu viněného ze zranění motorkáře

Obvodní soud pro Prahu 8 zprostil obžaloby policistu Šimona Vaice, který byl viněn z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti kvůli tomu, že loni v červenci zahradil ujíždějícímu motorkáři cestu služebním autem. Jeho jednání podle soudu není trestným činem.

Motocyklista, jenž měl v té době zákaz řízení, při srážce utrpěl vážná zranění. Vaicovi hrozilo až dvouleté vězení nebo zákaz činnosti. "Důkazy nesmí být posuzovány samostatně, ale všechny v kontextu. Kamerové záznamy nechci přeceňovat," řekl při odůvodnění rozsudku soudce Miroslav Rákosník.

Jsou podle něj ovlivněné i úhlem záběru či světelnými podmínkami. "Musíme se dostat do obrazu, jak se to jevilo obžalovanému ve chvíli, kdy přistoupil k tomu donucovacímu prostředku," uvedl soudce. Podle něj nebyl zásah proti motocyklistovi, vzhledem k jeho bezohledné jízdě, nepřiměřený.

"Zákon počítá s tím, že osobě, vůči které bude donucovací prostředek použit, bude způsobena újma. Připouští, aby ta újma byla nepřiměřená. Protože při odvrácení útoku musí být použita razantnější síla, než je síla útočníka, aby mohlo být dosaženo cíle," doplnil.

Policista podle obžaloby loni 16. června zastavil ujíždějícího motorkáře tak, že mu z protisměru vjel do cesty služebním autem. Podle žalobce Michala Muravského tak nevytvořil zátaras, ale náhlou překážku, na kterou řidič motocyklu neměl šanci zareagovat. Do auta řidič narazil v rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu, s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Dva policisté v autě byli zraněni lehce. Policisté motocyklistu podezírali, že má zákaz řízení, který skutečně měl. Navíc řídil pod vlivem alkoholu. Žalobce pro Vaice navrhoval podmíněný trest.

Vaic dnes novinářům řekl, že si za zákrokem stojí. Podle jeho obhájce Josefa Kopřivy si motorkář musel být vědom toho, že ve vysoké rychlosti může srážka nastat. Doplnil, že podle něj byl motocyklista potenciálním vrahem. Během agresivní jízdy, kterou dnes popisovali před soudem další policisté, mohl podle obhájce kohokoliv zabít.

K soudu přišly policistu podpořit desítky kolegů a několik motorkářů. Od rána postávali před budovou soudu v ulici 28. pluku. Někteří z nich měli na znamení solidarity na pažích uvázané světle modré stuhy. Část z nich se účastnila i soudního jednání, zbylí, kteří se do jednací síně nevešli, čekali na chodbě. Podle svolavatele shromáždění Aleše Lehkého, předsedy odborového svazu Unie bezpečnostních složek, bude mít rozhodnutí soudu vliv na budoucí práci policistů.

Autoři

Štítky Praha, nehoda, Policie ČR, soud, úraz, Aleš Lehký, Josef Kopřiva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zprostil obžaloby policistu viněného ze zranění motorkáře  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.