Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

České dráhy od prosince sjednotí pojmenování svých linek

České dráhy upraví v jízdním řádu pro rok 2019 pojmenování svých linek. Jednotnými názvy chce dopravce zjednodušit orientaci při vyhledávání spojení. Společnost to uvedla dnes v tiskové zprávě. Nový jízdní řád začne platit letos od 9. prosince.

Společné pojmenování všech nebo většiny vlaků na jedné lince začaly dráhy používat na konci letošního roku, první byla linka SC Pendolino mezi Prahou a Bohumínem, později systém převedly i na další vybrané linky. Podle podniku se tento postup osvědčil a cestující vyhledavají své spoje právě podle jednotného názvu.

"Tyto linky jezdí v pravidelných intervalech po jedné až dvou hodinách. Cestující při tak hustém provozu, jednotných soupravách a službách přestávají rozlišovat jednotlivé vlaky po jménech. Ta měla smysl v dobách, kdy jezdilo na většině tratí jen několik málo rychlíků nebo expresů za celý den," vysvětlil změny člen představenstva podniku Michal Štěpán.

V novém jízdním řádu proto bude pojmenováno celkem 609 dálkových vlaků 62 různými pojmenováními. Další názvy ponesou některé regionální vlaky, hlavně spěšné. Podnik názvy vybíral podle dominantních prvků souvisejících s trasou vlaků, například podle řek nebo významných míst. Názvy by měly také odlišovat spoje s různým typem soupravy nebo jinou výchozí a cílovou stanicí.

České dráhy vypravují denně v průměru 7016 vlaků, které v průměru ujedou kolem 340 tisíc kilometrů za den. Dopravci během prvních šesti měsíců roku 2018 stoupl počet cestujících meziročně o více než 2,5 milionu na 89,9 milionu zákazníků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlak, České dráhy, doprava, jízdní řád, Praha, Bohumín, Pendolino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy od prosince sjednotí pojmenování svých linek  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.