Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTO: Mezi podezřelými z vraždy Kuciaka je podle médií i expolicista

Mezi zadrženými v souvislosti s vyšetřováním vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky je i bývalý policejní vyšetřovatel. Informovala o tom slovenská média. Policie ani prokuratura razii, při které bylo dnes podle dosud nepotvrzených informací zadrženo osm podezřelých ze zmiňované dvojnásobné vraždy, zatím blíže nekomentovaly.

Podle portálu pluska.sk bývalý policista, který v případu patří mezi podezřelé, v minulosti pracoval i v bezpečnostní agentuře a věnoval se bojovému umění.

Razii uskutečnila elitní jednotka slovenské policie v jihoslovenském městě Kolárovo. To se nachází zhruba 50 kilometrů od obce Veľká Mača, kde byli Kuciak a a jeho přítelkyně v jejich domě zastřeleni.

Slovenská policie pouze informovala, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti a později na sociální síti zveřejnila fotografie ze zásahu v jednom z rodinných domů. Jeho bezprostřední okolí policisté uzavřeli. Podle televize Joj policie uskutečnila razii také v dalším domě v Kolárovu, ve kterém bydlí bratranec zmiňovaného expolicisty.

Holcová: Důležité bude odhalit, kdo si vraždu Kuciaka objednal

Podle české novinářky Pavly Holcové, která spolupracovala se zavražděným slovenským novinářem Jánem Kuciakem, bude důležité odhalení objednavatele vraždy. Jak nicméně řekla, zprávy ze Slovenska ji naplňují lehkým optimismem. Holcová tak reagovala na informace, že slovenská policie dnes zatkla podle všeho osm osob podezřelých z vraždy Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Česká novinářka v této souvislosti připomněla vyšetřování vraždy maltské investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové z loňského října. Obžalováni z vraždy byli tři muži, kteří vinu odmítají. A policie dál pátrá po osobě, která atentát zosnovala.

"Doufám, že to není jenom nějaká kosmetická policejní operace, která nás jako občanskou společnost a novináře má uklidnit, protože to je to, co se stalo na Maltě. Tam sice zadrželi vrahy, nicméně absolutně nejsou schopni dostat se k informaci, kdo ty vrahy objednal, což je pro obě ty vraždy klíčové," uvedla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku a je zakladatelkou Českého centra pro investigativní žurnalistiku.

Zprávy ze Slovenska ji podle jejích slov naplňují lehkým optimismem. "Já jsem tomu nevěřila, pořád ve mně vyvolává dost otázek fakt, že by profesionální vrah udělal vraždu, která svrhne vládu, a zůstal na Slovensku přibližně 50 kilometrů od místa činu. Nicméně si myslím, že i tohle teoreticky je možné a je to taková naděje pro nás," prohlásila Holcová s tím, že najít objednavatele vraždy může trvat ještě hodně dlouho.

Slovenská elitní policie zatkla dnes ráno na jihu země zřejmě osm osob podezřelých z únorové vraždy novináře Kuciaka a jeho přítelkyně, informoval slovenský list Denník N s odvoláním na zdroj z prostředí orgánů činných v trestním řízení. Slovenská policie na facebooku zatím pouze uvedla, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti a zveřejnila několik fotografií ze zásahu. Podle serveru Aktuality.sk zásah probíhal kolem čtvrté hodiny ráno ve městě Kolárovo na jihu Slovenska. Jak uvedl web televize Markíza, jedním ze zadržených je jistý Tomáš z Kolárova, který v minulosti pracoval jako policejní vyšetřovatel v Komárně.

Podle informací českého časopisu Respekt napomohly k dopadení vraha a jeho pomocníků satelitní snímky z americké družice, která se shodou okolností pohybovala v době vraždy nad místem, kde byli dva mladí lidé zabiti. Následná analýza pohybu osob a automobilů prý pomohla vrahy odhalit.

Tisk: Slovenská policie zatkla osoby podezřelé z vraždy Kuciaka

Slovenská elitní policie zatkla dnes ráno na jihu země osm osob podezřelých z únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, informoval slovenský list Denník N s odvoláním na zdroj z prostředí orgánů činných v trestním řízení. O zadržení podezřelých informuje s odkazem na policejní zdroj také deník SME. Slovenská policie na facebooku zatím pouze uvedla, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti.

"Momentálně probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony," dodala policie s tím, že více upřesní, jakmile to bude možné. Později dodala, že zatím nebude poskytovat žádné bližší informace, aby neohrozila vyšetřování.

Slovenský premiér Peter Pellegrini na facebooku napsal, že zpráva o zadržení osob podezřelých z vraždy "dvou nevinných mladých" lidí jej potěšila. Kuciaka ani jeho snoubenku Martinu Kušnírovou přímo nejmenoval. "Věřím, že se tento brutální čin podaří objasnit a (podaří se i) odhalit jeho motiv i objednavatele, aby (tento skutek) přestal rozdělovat naši společnost," napsal Pellegrini.

Také podle informací serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, může zásah souviset s vraždou reportéra a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Podle Denníku N jsou mezi zadrženými patrně vykonavatel vraždy a osoby, které mu pomáhaly.

Oba mladí lidé byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla usmrcena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Slovenská policie i prokuratura jako důvod Kuciakovy vraždy již dříve označily jeho novinářskou práci. V nedokončeném článku reportér psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou sdělovacími prostředky spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

"Vyšetřování bylo mimořádně intenzivní a je dobrou zprávou, že se podařilo identifikovat a zadržet osoby, které se pravděpodobně podílely na této úkladné vraždě na místě činu," uvedl podle Denníku N právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic. Zdůraznil ale, že zatím je to jen první fáze. "Vyšetřování může být úspěšně zakončeno, teprve až budou identifikováni a zadrženi a postavení před soud ti, kteří si tento hrozný čin objednali," dodal advokát.

Právník matky Kušnírové podle listu SME zatím nechtěl postup policie komentovat. Sama Zlatica Kušnírová deníku řekla, že nemá žádné bližší informace.

Autoři | Foto Polícia Slovenskej republiky

Štítky vražda, Ján Kuciak, policie, Slovensko, Pavla Holcová, Kolárovo, vrah, Martina Kušnírová, Facebook, Robert Fico

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Mezi podezřelými z vraždy Kuciaka je podle médií i expolicista  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.