Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Troufnu si říci, že kvalita školních jídelen je v Praze 1 vysoká, říká radní Eva Špačková

Školní stravování doznává v posledních letech mnoha změn. Promítají se do něj nejrůznější trendy, moderní technologie a také nutnost přizpůsobit se stále narůstajícím potřebám strávníků. O školním stravování nejen na Praze 1 jsme si popovídali s radní pro školství a občanskou společnost za ODS, Evou Špačkovou a Filipem Sajlerem, šéfkuchařem a spolumajitelem společností Perfect Catering a Perfect Canteen.

Paní Špačková (EŠ), jak byste obecně zhodnotila kvalitu školních jídelen na Praze 1?
Troufnu si říci, že kvalita školních jídelen je v Praze 1 vysoká. To nám koneckonců potvrzuje i nedávné skvělé umístění našich reprezentantů v celopražské soutěži „Školní jídelna chutně a zdravě“. Obsadili jsme krásné 2. a 3. místo. Ve spolupráci s městskou částí realizujeme různé akce, jako např. Týden podzimní kuchyně, Jaro na talíři, Dny italské kuchyně apod. K ochutnávkám jsou zváni i rodiče. Jídelny spolupracují i se školními družinami – děti vyrábí svačinky pro rodiče, vyrábí výzdobu do jídelen apod.

Pane Sajlere (FS), promítá se současný trend zdravého životního stylu i na skladbě školních jídelníčků?
Myslím, že místo od místa se to hodně liší. Není to o systému, ale o lidech, kteří ve školních jídelnách pracují, takže prostor pro zlepšování je vždycky.

Bojují nějak školní jídelny na Praze 1 s dětskou obezitou?
EŠ: Jídelny se snaží vařit zdravě a z čerstvých surovin. Děti mají také k dispozici neslazené nápoje. O mnoho více s obezitou dětí bohužel dělat nemohou. Je potřeba hlavně začít doma – v rodině. MČ Praha 1 na toto téma alespoň zorganizovala pro rodiče cyklus besed na téma zdravého stravování s Petrem Havlíčkem, který.

Čili je nutná hlavně výchova dětí doma?
FS: Rodina musí být základní stavební kámen a pokud tam nemají děti nejlepší příklady, škola to těžko dožene. Školní oběd tvoří “jen” 35 % z celkového denního příjmu jídla dítěte. Můj sen a dlouhodobá snaha je, zpřístupnit dětem výběr pestrého a kvalitního jídla spolu s dostatkem osvěty ohledně původu surovin tak, aby si mohly samy zodpovědně zvolit, co jim chutná.

Dokáží se podle vás školní jídelny vypořádat i s náročnějšími dětmi ve smyslu různých alergií a speciálních diet?
EŠ: Samozřejmě ano, snažíme se vycházet všem. Prvotní je dohoda s rodiči. Pokud rodič přinese potvrzení od lékaře, je dietní strava zajištěna v souladu s vyhláškou o stravování. V nadcházejícím školním roce počítáme i se zavedením salátového bufetu – nejprve v jedné jídelně. Pokud bude zájem, rozšíříme i dále.

Oslovila by Vás spolupráce s ŠJ na Praze 1?
FS: 100 % ano. Máme nápady, jak pracovat trochu jinak a nabídnout jiný přístup a změnu. Pokud vím, tak pracovníci školních jídelen na Praze 1 jsou otevření profesionálové s upřímným zájmem, aby dětem chutnalo.

Považujete obecně školní stravování za kvalitní? Dalo by se to srovnat například i s restaurací? Osobní zkušenost ... vzpomínka?
FS: Pro svou propracovanost by český systém školního stravování mohl být pro mnoho zemí vzorem.  Každý systém se však vyvíjí v čase, a i ten náš je potřeba inovovat. Neděláme to pro sebe, ale pro děti a tam bychom měli mířit. My jako Perfect Canteen se snažíme měnit svět denního a firemního stravování a určitou evoluci by bylo dobré vnést do škol. Celá gastronomie se hodně změnila a primárně vnímám, že kvalita jde hodně nahoru, ale musí tlačit hlavně spotřebitel, vždy a všude. Osobně na školní stravování mám vzpomínky tak 50:50 velmi dobrá jídla a pak mnoho úděsných nesmyslů.

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, školní jídelna, Filip Sajler, ODS, jídlo, Petr Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Troufnu si říci, že kvalita školních jídelen je v Praze 1 vysoká, říká radní Eva Špačková  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.