Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 14. června 2024  |  Svátek má Roland
Bez reklam

Další rána pro sdílenou ekonomiku. Finanční správa začala kontrolovat Airbnb. Kde získala data, tají

Finanční správa získala údaje o lidech, kteří v Česku prostřednictvím služby amerického internetového zprostředkovatele turistických pronájmů Airbnb pronajímají své nemovitosti, a zahájila kontrolu zaměřenou na plnění jejich daňových povinností. Informovaly o tom pondělní Hospodářské noviny. Jak finanční správa přišla k údajům o klientech Airbnb, není jasné. Ministerstvo financí to nechce zveřejnit.

„Rovnalo by se to návodu, jak obcházet daňové povinnosti," řekl deníku mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. Generální finanční ředitelství HN sdělilo, že údaje získalo vlastní analytickou činností.

Jak funguje Airbnb: Uživatelé se musí před využitím Airbnb služeb stránky zaregistrovat a vytvořit si osobní stránku s profilem. Každá nemovitost je spojena s hostitelem, jehož profil obsahuje doporučení od ostatních uživatelů, hodnocení od dřívějších hostů, hodnocení hostitelovy odezvy a systém osobních zpráv.

Podle informací novin má Airbnb v Česku účet u České spořitelny, ze kterého vyplácí peníze tuzemským pronajímatelům. Podle daňového řádu mají banky a podobné instituce povinnost na vyžádání správce daně poskytovat údaje o pohybu peněz na účtech, doplnil Běhal. Česká spořitelna ale uvedla, že se nemůže vyjádřit k tomu, zda od finanční správy takový požadavek dostala.

Zisk dat o pronajímatelích ubytování Airbnb je dalším krokem státu v boji s daňovými nedoplatky v takzvané sdílené ekonomice. V polovině července se úřady dohodly s alternativní taxislužbou Uber, která bude finančním úřadům nově poskytovat údaje o řidičích, kteří si jejím prostřednictvím vydělávají. Samotná americká firma Airbnb ale podle HN popírá, že by s Českem uzavřela podobnou dohodu jako Uber. „Národní finanční úřady mají široké pravomoci, aby se k údajům o daňových poplatnících dostávaly i bez pomoci třetích stran, jako je Airbnb,“ uvedl mluvčí společnosti Bernard D’heygere.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle exeprtních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo. V dubnu 2017 bylo na Airbnb 15 900 nabídek ubytování v České republice, z toho 11 500 v Praze. Za rok 2016 se pomocí této služby v České republice ubytovalo 710 tisíc lidí.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Airbnb, finanční úřad, data, daně, Finanční správa, Česko, Ministerstvo financí České republiky, Hospodářské noviny, Česká spořitelna, Generální finanční ředitelství, Uber, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další rána pro sdílenou ekonomiku. Finanční správa začala kontrolovat Airbnb. Kde získala data, tají  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.