Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Řecko má požáry pod kontrolou, pomoc Česka nepotřebuje

Lesní požáry, které vypukly v pondělí v blízkosti řeckých Athén, se hasičům konečně podařilo dostat pod kontrolu. Česká republika je v postižených oblastech připravena zasáhnout a poskytnout pomoc, nicméně Řecko aktuálně další asistenci nepožaduje.

Řecké ministerstvo vnitra prostřednictvím českého velvyslanectví v Athénách pomoc naší země s poděkováním odmítlo. Situaci již údajně zvládá. „V případě, že by se situace změnila, je ČR i nadále připravena operativně poskytnout Řecku podporu z rozpočtu na humanitární pomoc. Považuji za samozřejmé, že v takovýchto naléhavých situacích ČR aktivně nabídne evropským státům pomoc,“ vyjádřil se ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček.

Více než 280 hasičů hasí poslední plameny v oblasti města Rafina na severovýchod od Athén. Další dvě stovky hasičů posílené protipožární helikoptérou bojují s lesním požárem na západě, kde úřady přes noc preventivně evakuovaly tři obce.

Dva požáry na východ a západ od hlavního města vypukly v pondělí 23. července v rozmezí několika hodin. Posléze je rozdýmal a rozšířil prudký vítr. Rychlost, s jakou se požár na severovýchod od metropole rozšířil, patrně přispěla k vysokému počtu obětí. Těch je podle posledních informací hasičského sboru 79. Zraněno bylo téměř 180 lidí, včetně 23 dětí. Češi by mezi nimi být neměli. Velké množství osob se stále pohřešuje, v pátrání po nich lidem pomáhají sociální sítě i televize.

Řecký premiér Alexis Tsipras označil situaci za velmi vážnou a v zemi vyhlásil třídenní státní smutek. "Země prožívá nepopsatelnou tragédii," uvedl.

Autoři | Foto Twitter/Guy Elster | Zdroj ČTK

Štítky Řecko, požáry, pomoc, požár, Česko, Athény, Ministerstvo vnitra České republiky, Jan Hamáček, Alexis Tsipras, Rafina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řecko má požáry pod kontrolou, pomoc Česka nepotřebuje  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.