Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Polsko je pro Česko druhým největším obchodním partnerem, říká Babiš po setkání ve Varech

Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek setkal v Karlových Varech s předsedou vlády Polské republiky Mateuszem Morawieckim. Kromě společného jednání a setkání s českými a polskými podnikateli se také zúčastnili promítání filmu Rain Man v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Polská republika představuje podle premiéra Andreje Babiše významného spojence, a to jak v regionu, tak i v rámci Evropské unie a NATO. Zvláštní význam pak mají pravidelné česko-polské mezivládní konzultace, jejichž v pořadí již páté kolo by se mělo uskutečnit v České republice.

„Naše vztahy jsou velice nadstandardní. Máme společné názory na evropský rozpočet. Dnes jsme o tom znovu mluvili o kohezi, zemědělství a čerpání fondů. Pan premiér byl taky ministr financí, takže se dobře známe. Jsem rád, že i naše kontrolní hlášení v Polsku funguje,“ řekl Andrej Babiš v Karlových Varech.

Hlavním tématem jednání obou premiérů byly vzájemné ekonomické vztahy či česko-polská spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Polsko je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky a zároveň na jeho území působí velké množství českých firem. U dopravní infrastruktury pak oba premiéři vyjádřili zájem o modernizaci a rozšiřování přeshraničních silničních i železničních spojení.

Následně se oba předsedové vlád setkali s českými a polskými podnikateli. Premiér Babiš na něm ocenil, že vzájemný obchod od krizového roku 2009 neustále roste. Setkání v Karlových Varech využili premiéři také pro krátkou procházku a následně shlédli film Rain Man amerického režiséra Barryho Levinsona, který se v Hotelu Thermal promítal v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Foto vlada.cz

Štítky Andrej Babiš, Mateusz Morawiecki, Karlovy Vary, Polsko, Česko, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Rain Man, Evropská unie, NATO, Barry Levinson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polsko je pro Česko druhým největším obchodním partnerem, říká Babiš po setkání ve Varech  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.